Prostreno.cz

Plýtvání potravinami je typický moderní zlozvyk

Kolik nespotřebovaného jídla průměrný člověk jen tak vyhodí? Možná se budete divit, ale není to 30, 50 ani 80 kilogramů ročně. V odhadech ještě hodně přitlačte! Jak moc plýtvání potravinami zatěžuje skládky a vyčerpává zásoby vody?

Jeden do koše vyhodí ztvrdlé pečivo, druhý pro změnu změklé ovoce a třetí zase jogurt, jemuž vypršelo datum spotřeby. To je dnes běžná praxe. Plýtvání potravinami je všudypřítomný problém, především pak ve vyspělých zemích. Pravda je taková, že celá třetina veškerých potravin určených ke spotřebě končí na skládce, a to v době, kdy těžkou podvýživou celosvětově trpí více než 800 milionů lidí (1). Co to s námi je, že si jídla, které máme k dispozici, ani trochu nevážíme? Zde je velký námět k přemýšlení pro nejednoho z nás…

Fakta, ze kterých mrazí

Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, třetina vyrobených či vypěstovaných potravin končí ve směsném komunálním odpadu. Přesně takové množství by stačilo k nasycení přibližně třech miliard hladovějících (2). Tímhle plýtváním nemrháme jen penězi, ale i vodou, která je pro pěstitelství nepostradatelná. S trochou nadsázky by se dalo říct, že kvůli své marnotratnosti jen tak vylijeme čtvrtinu veškerých vodních zásob (3). Také se kvůli nám zcela zbytečně použije zhruba 19 procent hnojiv a obhospodaří 18 procent orné půdy (4). Potravinový odpad pak tvoří 21 procent celkového objemu skládek. Divíte se, že je to tolik?

100 kilogramů bez jakéhokoli užitku

Zatímco v jižní a jihovýchodní Asii průměrný člověk ročně vyhodí 6–11 kilogramů potravin, nechvalně známým evropským i americkým standardem je rozmezí 95–115 kilogramů potravin na osobu (5). No to víte, to je krajíc sem, vrásčité jablko tam… a ve finále to udělá skutečnou hromadu jídla, za které platíme, v těžkých taškách ho nosíme domů a nakonec ani nejíme. Nejčastěji se pak zbavujeme obilovin, ovoce a zeleniny, masa, mléčných výrobků a ryb. Jak se na plýtvání díváte teď? Poučili jste se alespoň trochu?

Zdroje: (1) www.who.int/news/item/06-07-2022-un-report--global-hunger-numbers-rose-to-as-many-as-828-million-in-2021#:~:text=The number of people affected,away from its goal of, (2) wwwstopwastingfoodmovement.org/food-waste/food-waste-facts/, (3) www. forbes.com/sites/quora/2018/07/18/what-environmental-problems-does-wasting-food-cause/?sh=200e624c2f7a, (4) www.forbes.com/sites/quora/2018/07/18/what-environmental-problems-does-wasting-food-cause/?sh=71b1de942f7a, (5) www. stopwastingfoodmovement.org/food-waste/food-waste-facts/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat