Prostreno.cz

Kolik mulče je tak akorát

Mulč je materiál, který se používá k pokrytí záhonů. Může pomoci kontrolovat plevel, izolovat rostliny a kořeny, udržovat úroveň vlhkosti, zabránit erozi, a dokonce vylepšit zahradu po estetické stránce. Kolik ho tak potřebujete?

Mulč spadá do dvou širokých variant: může být organický a anorganický. Určení, který typ mulče je pro vaši zahradu nejlepší, se často podřizuje osobním cílům a finančnímu rozpočtu.

Organická versus anorganická varianta

Organický mulč má tu výhodu, že půdu obohacuje o potřebné živiny. Nejčastěji jde o kůru z borovice či smrku, velmi často je to směs obou druhů. Při výměně tohoto mulče je důležité nepřidávat nový mulč přes ten starý, ale místo toho starý mulč před aplikací čerstvé dávky odstranit. Volba anorganického mulče zase může zlepšit estetiku a zároveň tvrdě pracovat na kontrole plevele. Jeho jedinou nevýhodou je, že nedodává živiny zpět do půdy. Na druhou stanu se mu nedá upřít, že nebude erodovat jako organické materiály, což znamená, že vydrží mnohem déle.

Kolik mulče je tak akorát?

Ideální je mulčovat ihned po výsadbě a zálivce rostlin, ovšem vrstvení na dříve zamulčované plochy je vhodné kdykoli. Za kvalitní zamulčování se považuje vrstva kůry 6–8 centimetrů. Mulč vrstvíme tak, že vše zelené a hnůj, či dokonce i kompost by měly být ve spodní vrstvě a vše ostatní až na nich. Cílem je rozprostřít zásoby dusíku ve vrstvě. Pusťte se do práce a zároveň nezapomeňte na další nesmírně důležitou věc.

Možné negativní důsledky mulčování

Mulčovací kůra má kromě svých pozitiv i negativa, tak pozor na ně. Při svém rozkladu z půdy odebírá živiny (obzvláště rychle se rozkládající materiál ze smrku), což může vést až k poškození výživy rostlin a jejich růstu. V důsledku toho u rostlin s mělce rostoucími kořeny horní vrstva půdy trpí nedostatkem dusíku, listy rostlin pak žloutnou a objevují se na nich skvrny. Proto vždy průběžně kontrolujte, jak si rostliny ošetřené mulčem stojí.

Zdroje: www.levne-palivovedrevo.webnode.cz, www.ceskestavby.cz, www.southernliving.com





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat