Prostreno.cz

Uzená paprika u grilování nesmí chybět

Prášek vyrobený z mleté papriky má jasně červenou barvu a může se lišit chutí, intenzitou i aromatem. Proč se udí a jaké recepty se bez něj neobejdou?

Při výrobě papriky coby známého koření lze použít mnoho různých druhů paprik, proto se chuť jednotlivých „sáčků“ a prodejců tak liší. Nikdy se nebojte experimentovat, dokud nenajdete koření, které nejlépe vyhovuje vašim kulinářským potřebám. A pokud můžete, nevytvářejte příliš velké zásoby, protože chuť papriky se začne zhoršovat asi po šesti měsících. Ale to není vše, co o paprice potřebujete vědět.

Paprika pálivá versus sladká

Papriku lze rozdělit do dvou obecných chuťových kategorií: pálivá a sladká. Většina druhů, které najdete ve svém oblíbeném supermarketu, patří k těm jemným a sladkým. Pálivá paprika přitom není nic víc než pikantnější verze papriky sladké. Platí, že mezi ty vychvalované a nejchutnější verze mnoho mlsných jazýčků řadí papriku maďarskou. Ta může být pálivá nebo sladká a vyrábí se z mletých paprikových chilli papriček. (Konkrétně v Maďarsku se paprika dělí do osmi kategorií na základě sladkosti a pálivosti.)

Co je to uzená paprika?

Hlavní rozdíl mezi „běžnou“ a uzenou paprikou je kouř. Během procesu uzení se červené papriky suší nad kouřem, nikoli pouze vzduchem. Dřevo použité v tomto procesu bývá převážně dubové, přičemž koření dodává hlubokou, téměř grilovanou chuť. Z tohoto důvodu má uzená paprika tendenci být po namletí intenzivnější, sušší a práškovitější.

Využití papriky v kuchyni

Uzená paprika je perfektní na dochucení masa připraveného ke grilování. Může to také být nečekaný (ale velmi vítaný) doplněk smaženého kuřete či bramborových hranolků. Tedy nejen to. Paprika je národní koření Maďarska, takže se přirozeně používá v mnoha tradičních maďarských pokrmech. Možná už jste také slyšeli o legendárním paprikáši! V české kuchyni máme podobný recept – slepici na paprice, ovšem maďarská verze je víc vášnivá. Ať už však papriku přidáte k čemukoli, pozvednete své jídlo do nebeských výšin.

Zdroje: www.allrecipes.com, www.masterclass.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat