Prostreno.cz

Chyby, kterých se při pěstování pokojových rostlin nesmíte dopustit

Zalévat rostliny neodstátou vodou? Kardinální chyba! Stejně jako podceňování ideálních světelných podmínek. A co teprve hnojení!

Pěstování pokojových rostlin může být neuvěřitelně obohacující, protože jejich barvy a jedinečné vlastnosti dodají domovu útulný pocit úplnosti. Na straně druhé bývá velmi frustrující, když květiny nerostou podle představ nebo umírají bez důvodu – tedy alespoň to tak vypadá. Jakých chyb se lidé nejčastěji dopouštějí?

Zalévání bez přípravy

Všechno, co roste, potřebuje k přežití vodu. Čím své chráněnce zaléváte vy? Natočíte si prostě vodu z vodovodu a hotovo? Ano, je to samozřejmě nejpohodlnější, ale rozhodně ne nejlepší. K zavlažování vždy používejte vodu převařenou nebo odstátou, a to alespoň 24 hodin. Vyprchá tím chlor, který rostliny dvakrát nemilují. Důležitá je i její pokojová teplota.

Hnojení není zbytečnost

Kromě vody květiny potřebují i nějaké ty živiny. A když je ze substrátu vyčerpají, je třeba jim je znovu dodat. A teď otázka – kdy jste po hnojivu sáhli naposledy? Právě díky němu a obsaženým složkám rostliny rostou rychleji, lépe prosperují a jsou odolnější vůči škůdcům a nemocem.

Sluneční světlo

Máte to tak, že květináč postavíte tam, kde mu to „sluší“ nejvíce, aniž byste nějak řešili, zda je na tomto místě ideální světlo? Pak se nedivte, že vám občas něco uhyne. Přímé sluneční světlo je vhodné pro určité druhy sukulentů, středomořské bylinky a citrusy, zatímco to nepřímé ocení zase kapradiny, stejně jako třeba bromélie, dracéna, tchynin jazyk, aloe vera nebo filodendron.

Pozor na prach

Utírat prach z poliček a skříní, to je běžná úklidová procedura. Věnujete ale stejnou péči i listům rostlin? Prach blokuje a zpomaluje fotosyntézu, na které jsou vaše živoucí dekorace závislé, takže si dejte tu práci a pravidelně je očistěte od prachových částic. Odměnou vám bude jejich krása a prosperita!

Zdroj: www.realsimple.com/common-house-plant-mistakes-7549503





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat