Prostreno.cz

Výhody ricinového oleje pro růst vlasů

Ricinový olej se po staletí používá v tradičních kosmetických ošetřeních vlasů kvůli obsahu prospěšných mastných kyselin a vitamínu E. Dnes se používá ve více než 700 kosmetických produktech a zůstává populární jako přírodní lék na různé problémy s vlasy, včetně vysušení, lámavosti a růst vlasů.

Ricinový olej pochází ze semen rostliny Ricinus communis. Po extrakci ze semen se olej filtruje a napařuje, aby se odstranil ricin, toxická složka, která by mohla způsobit žluknutí. Co zbylo, je rostlinný olej bohatý na sloučeniny, jako je kyselina ricinolejová, kyselina linolová, kyselina stearová, proteiny, antioxidanty a další.

Tyto chemické složky, zejména mastné kyseliny, umožňují mnoho výhod ricinového oleje pro vlasy. Při vmasírování do pokožky hlavy a pramenů má olej hydratační, uklidňující a prokrvení stimulující vlastnosti, díky čemuž je užitečným domácím lékem na mnoho běžných problémů souvisejících s vlasy.

Hydratuje vlasy

Mastné kyseliny v ricinovém oleji, zejména kyselina ricinolejová, z něj činí vynikající zvlhčovač vlasů a pokožky hlavy. Vtírání oleje do vlasových pramenů pomáhá snižovat suchost a lámavost a vmasírování do pokožky hlavy snižuje tvorbu lupů a zmírňuje svědění nebo podráždění.

Zlepšuje strukturu vlasů

Stejně jako kokosový olej může ricinový olej zanechat vaše vlasy hladší a lesklejší. Funguje jako přírodní detangler a snižuje plstnatění vlasů, poruchu, která způsobuje zacuchání a zplstnatění vlasů, čímž vznikne tvrdá kamenitá hmota, která připomíná ptačí hnízdo.

Snižuje lámavost vlasů

Ricinový olej má hydratační a vyživující vlastnosti, pomáhá vám předcházet lámání a poškození vlasů. Mastné kyseliny v oleji mají zvýšenou penetraci, díky čemuž jsou schopny poskytnout zklidňující a posilující účinek na vlasové folikuly.

Podporuje růst vlasů

Výzkum ukazuje, že kyselina ricinolejová v ricinovém oleji může léčit vypadávání vlasů u mužů tím, že vyrovnává produkci hormonu, který ovlivňuje růst vlasů.

Ricinový olej také zlepšuje krevní oběh ve folikulech a pomáhá vlasům růst. Z tohoto důvodu lze olej aplikovat třeba i na obočí.

Zlepšuje zdraví pokožky hlavy

Ricinový olej má hydratační a zklidňující vlastnosti, což mu umožňuje zmírnit suchost a podráždění pokožky hlavy. Působí také jako protizánětlivé, antibakteriální a hojivé činidlo.

Kyselina ricinolejová v ricinovém oleji chrání pokožku hlavy a vlasovou část před plísňovými a mikrobiálními infekcemi.

Jaký olej používat

Při výběru ricinového oleje na vlasy v obchodě se rozhodněte pro čistý, za studena lisovaný produkt od vysoce kvalitní značky. Ricinový olej lze použít na prameny vlasů, vlasovou pokožku, obočí a řasy.

Můžete ho použít také na kůži a může pomoci snížit akné, napomáhat hojení ran a poskytovat hydrataci.

Rizika a vedlejší účinky

Je možné zaznamenat alergickou reakci na ricinový olej použitý lokálně, což může mít za následek zarudnutí, podráždění a otok. Pokud k tomu dojde, okamžitě ho přestaňte používat, a pokud se příznaky během několika hodin nezlepší, poraďte se se svým lékařem.

Udržujte ricinový olej mimo oči. Pokud ho používáte na obočí, začněte s velmi malým množstvím a buďte zvlášť opatrní, aby se vám olej nedostal do očí.

Před aplikací jakéhokoli nového produktu na vlasy nebo pokožku je vždy dobré provést test, zvláště pokud máte citlivou pokožku. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551626/ - celý článek





Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat