Prostreno.cz

Mandlové slupky prospívají pleti i vlasům

Až příště namočíte mandle a oloupete je, nevyhazujte slupky, ty do koše rozhodně nepatří. Miluje je celé tělo, a to včetně pleti a vlasů. Už jste zkusili domácí výživnou masku a liftingový obličejový zábal?

Podle odborníků jsou mandle i jejich slupky zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů (1), díky kterým jsou prospěšné jak pro zdraví, tak i pro vlasy a pokožku. Jak je aplikovat a získat z jejich nutričního profilu maximum?

Mandlová maska pro krásnou hřívu

Pro posílení vlasů si připravte vlasovou masku z mandlových slupek, které mají působivý obsah vitaminu E. Použijte k tomu několik slupek, jedno vejce, polévkovou lžíci medu nebo stejné množství gelu aloe vera. (Pokud máte dlouhé vlasy, množství surovin zdvojnásobte.) Masku naneste na pokožku hlavy, rozetřete ji i do délek a nechte působit15–20 minut, poté smyjte. A pozor, v případě, že se potýkáte se svěděním, lupy nebo trápí vši, dočkáte se rychlé úlevy.

Obličejový zábal

Mandlové slupky jsou bohaté na antioxidanty a vitamin E, jak již bylo uvedeno, proto mají schopnost vypořádat se s některými kožními problémy. Kyselina mandlová ve slupce navíc poskytuje silný liftingový efekt. Toužíte-li po vyživené, hydratované a vypnuté pleti, spárujte mandlové slupky s medem (opět postačí polévková lžíce) a jemně mletou mořskou solí (ve stejném množství). Nejprve pleť odličte a vyčistěte. Peeling aplikujte na vlhkou pokožku, rozetřete jej krouživými pohyby prstů, nechte 10 minut působit a opláchněte. Že máte pár slupek navíc? Výborně, využijete je i v souvislosti s ústní dutinou.

Úleva pro zuby

Mandlové slupky jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálních látek, takže se na ně můžete spolehnout i při potížích se zuby. Smíchejte je s kokosovým olejem, jež vyniká antibakteriálními účinky, vytvořte pastu a tou potírejte jak zuby, tak i dásně. Tímto způsobem obojí posílíte – přirozenou cestou a s minimem finančních výdajů. Mimochodem, loupané mandle bez slupky jsou vhodnější pro další zpracování a využití v kuchyni, navíc pro tělo bývají stravitelnější. Zabijete tak několik much jednou ranou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146189/, názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat