Prostreno.cz

Důvod, proč Italové tolik milují olivový olej

Olivový olej se považuje za významnou součást italské kultury. Když jej ochutnáte, není těžké přijít na to, proč tomu tak je. Kápněte si na jazyk, radost z toho budou mít chuťové buňky i srdce!

Ať už olivový olej pochází z malebných kopců Toskánska, nebo z ulic Neapole, v žádné italské kuchyni nechybí. Pokud jde o ten extra panenský, pro tamní obyvatele je tím nejlepším, co se dá zkombinovat s těstovinami, rybami, zeleninou i pizzou. Jídlům propůjčuje bohaté, pepřové tóny, takže není divu, že některé italské rodiny měsíčně spotřebují i litry tohoto zázraku, díky kterému jsou chuťové pohárky živější než kdykoli předtím. A ne, Ital se obalamutit nedá, je totiž „assaggiatorem“, odborníkem na rozlišování různých příchutí. Stát se jím můžete i vy.

Extra panenský olivový olej vs. olivový olej: Který je zdravější?

Umístěte jednu kapku na jazyk a nechte ji pohybovat se v ústech. Pokud jste se někdy účastnili ochutnávky vína, je to podobná metoda. Nyní zavřete oči a soustřeďte se. Všímejte si různých vrstev tónů, které prosvítají. Jestli se jedná o extra panenský olivový olej na nejvyšší úrovni, v ústech zaznamenáte i pocit mravenčení. (To je zvláště patrné u olejů, které byly vyrobeny na začátku kultivační sezony.) Jakmile pochopíte chuť oliv, začnete oceňovat rozmanitost jednotlivých druhů olejů.

Srdce jako v bavlnce

Jedním z důvodů, proč Italové přísahají na extra panenský „model“, je jeho šetrné zpracování. „Tekuté olivy“ si zkrátka zachovávají všechny své přírodní vitaminy a antioxidanty. Proto je extra panenský olivový olej obvykle zdravější než běžný olivový olej. Obsahuje polyfenoly, jež se pojí se sníženým výskytem kardiovaskulárních poruch (1).

Takhle vypadá tekuté štěstí

Extra panenský olivový olej má i optimální poměr mezi dvěma esenciálními mastnými kyselinami – omega-6 a omega-3. Z tohoto důvodu je užitečný při prevenci některých kognitivních problémů, které jsou běžné u starších osob. Bylo také zjištěno, že snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu (2).

Suma sumárum, až se vás příště někdo zeptá, proč Italové tolik milují extra panenský olivový olej, řekněte jim, že je to kvůli kultuře, zpracování, zdravotním výhodám, a co je nejdůležitější, nádherné rozmanitosti lahodných chutí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20424562/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436092/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat