Prostreno.cz

Rajčata nechte dozrát společně s banánem

Díváte se do svých skleníků a venkovních kontejnerů s rajčaty a říkáte si, že je to každý rok stejné. Když se vegetační období blíží ke konci, růst se zpomaluje. Na konci sezony vám tak zase pravděpodobně zůstane banda zelených rajčátek. Jak je nechat dozrát? Povolejte banán!

Není žádným tajemstvím, že rajčata i po otrhání stále dozrávají, protože produkují plyn zvaný ethylen. Ethylenový plyn je produkován mnoha plody a zeleninou — včetně banánů a avokáda — a pomáhá s procesem zrání. Ve skutečnosti komerční pěstitelé rajčata sbírají poněkud předčasně, zatímco jsou stále pod vlivem alkoholu, protože zelené kusy během přepravy začínají červenat. Jděte v jejich šlépějích a nedělejte si starosti s tím, že vaše úroda (zatím) nemá onen pověstný červený nádech. Existuje několik způsobů, jak získat dokonale zralé rajče. Zvažte jednu z těchto uvedených metod (1).

Využijte slunný parapet

Umístěte nedozrálá rajčata na slunný parapet. Rajčata pravidelně kontrolujte, abyste viděli, která jsou zralá a připravená ke konzumaci.

Použijte prodyšný kontejner

Vložte nezralá rajčata do plastového sáčku s otvory či hnědého papírového sáčku a dejte je na teplé místo daleko od průvanu. Ujistěte se, že rajčata tvoří jednu vrstvu a nejsou naskládána na sebe.

Povolejte banán

Chcete-li urychlit proces zrání, vložte do sáčků s rajčaty zralý banán, který produkuje hodně ethylenového plynu. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že si zanedlouho pochutnáte třeba na rajčatovém salátku s cibulkou.

Pověste celou rostlinu vzhůru nohama

Jste líní otrhávat kus po kuse? Pokud tomu tak je, můžete celou rostlinu zavěsit vzhůru nohama – v garáži nebo v zahradní boudě. Za pár dní se změní k nepoznání. Případnou nadúrodu vyřešte přípravou domácího kečupu, rajčatového pesta nebo sušením. Masitá rajčata nakrájejte na čtvrtky, zakápněte kvalitním olivovým olejem a posypte mořskou solí. Po usušení v troubě či v sušičce je budete moci přidat kupříkladu k nokům se špenátem a ricottou. Oblíbená je ovšem i plněná ciabatta.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3243340/, názor a zkušenosti autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat