Prostreno.cz

S česnekovým dechem zatočí jogurt

Česnek je zřejmě jedním z nejzdravějších darů přírodní medicíny. Jenže co ten nevábný dech, který způsobuje? Klid, napraví ho jogurt. Musíte ale sáhnout po tom správném.

Důvodů, proč jíst česnek, je tolik, že snad nejdou ani spočítat. K jeho dobré pověsti přispívá fakt, že snižuje krevní tlak, a to o pět až deset procent (1). Protože má antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky, dezinfikuje organismus a vypuzuje z něj parazity. Považován je také za velmi účinný imunitní stimulant i prostředek napomáhající regulaci cholesterolu, který navíc tlumí bolesti, léčí bradavice, ředí krev, omezuje záněty a podporuje hubnutí. Na misku vah se proti všem těmto benefitům ale staví jedno velké negativum. To, že jste si nějaký ten stroužek dali, pozná každý, na koho promluvíte.

Dvě strany sirných sloučenin

Česnek kromě vitaminů, minerálů a cenných enzymů obsahuje i těkavé oleje a sirné sloučeniny, které jsou zodpovědné za jeho léčivé schopnosti, ale bohužel i pověstný štiplavý zápach. Dech po jeho konzumaci tedy rozhodně není svěží, což mnohým dost zásadně vadí. Běžně se uvádí, že na neutralizaci zápachu je dobré jablko, máta nebo hlávkový salát. Nedávno se ovšem našlo ještě něco mnohem účinnějšího. Je to jogurt!

Čím více tuku, tím lépe?

Něco tak obyčejného, jako je jogurt z plnotučného mléka, dokáže omezit celých 99 procent hlavních těkavých látek produkujících štiplavou „vůni“ česneku. Prokázala to nedávná studie (2), která odhalila i to, že slibný deodorační efekt mají i obsažené bílkovinné složky. Dejte si tedy ihned po česneku trochu jogurtu, váš dech nikoho pobuřovat nebude. Že vám vadí jíst jeho plnotučnou verzi, protože se po ní přibírá? Jste si jistí? Nízkotučné potraviny se sice tváří jako zdravější, ale často překypují cukrem, umělými sladidly a jinými pochybnými přísadami, které vlčí hlad, přejídání a následné přibírání na váze spíše paradoxně podporují (3).

Zdroje: (1) www.dailymail.co.uk/news/article-2420421/Garlic-lower-blood-pressure-10---tablet-form.html, (2) www.news.osu.edu/yogurt-may-be-the-next-go-to-garlic-breath-remedy/, (3) www.healthline.com/nutrition/10-unhealthy-low-fat-foods





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat