Prostreno.cz

Citronová tráva přijde vhod při vaření, léčení i zkrášlování

Co si trochu ovonět jídlo i krásu? Své služby nabízí voňatka citronová, kterou možná znáte pod názvem lemongrass. Koupit se dá čerstvá i nasušená, načež vám pomůže s přípravou pokrmů, akné, vráskami i vysokým krevním tlakem.

Voňatka citronová neboli lemongrass je vytrvalá rostlina, která vytváří mohutné trsy tenkých a dlouhých šedozelených listů. Ty mohou dorůst až do výšky 150 centimetrů, takže skutečně nejdou přehlédnout. Výrazná je i jejich silně citronová vůně, za kterou by se nemusely stydět ani citrusové plody.

Tak trochu jiná polévka

Citronová tráva se dá přirovnat k pórku, neboť má stejně jako on dvě části. Zatímco ta světlá se zpravidla krájí a vaří přímo s pokrmem, s nímž se i podává, v případě té tmavší je to jiné. Ta se sice také vaří společně s jídlem, ale před servírováním se vyndává. V obou případech platí, že čím déle se voňatka tepelně upravuje, tím více aroma uvolní. Setkat se s ní můžeme při přípravě omáček, polévek, ryb, salátů i dezertů. Ani takový voňatkový čaj není tak úplně od věci, především tedy té zdravotní.

Tlak v normě a žaludek v klidu

Lemongrass sice vypadá jako obyčejná tráva, ale do té má skutečně daleko. Je prokázáno (1), že nabízí celou řadu antioxidantů a dalších cenných živin, díky kterým bojuje proti infekcím, tlumí záněty, působí proti rakovině a pomáhá na žaludeční obtíže, přičemž reguluje škodlivý cholesterol, normalizuje hodnoty krevního tlaku a zmírňuje otoky. Uplatní se i při hubnutí, ovšem záchranné lano nabízí také při menopauze, protože krotí její obtěžující symptomy (2). Ani vnější využití však nepřijde vniveč.

Krása voní po citronu

Voňatka se může pochlubit i parádními kosmetickými schopnostmi. Kromě toho, že pleť hloubkově čistí a dezinfikuje, přispívá i k léčbě akné a reguluje tvorbu kožního mazu. Vlivem zmíněných antioxidantů rovněž zpomaluje stárnutí a tvorbu vrásek, zatímco chrání před poškozením způsobeným volnými radikály (3).

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/food-nutrition/lemongrass-tea#antimicrobial, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217679/, (3) www.garnier.com.au/tips-and-how-tos/skin-care/7-beauty-benefits-of-organic-lemongrass-essentials-oils





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat