Prostreno.cz

Jablečné slupky nevyhazujte vyčistí hrnce a hodí se i do čaje

Při pečení jablečného závinu, který je tak typický pro podzimní měsíce, se možná zbavujete jablečných slupek. Už to nedělejte! Jsou výživné a mnohostranné a dají se zpracovat do posledního proužku!

Málokdo ví, že polovina množství vitaminu C v jablku je přítomná ve slupce. Je hřích ji vyhazovat. Slupku jezte jen tak na chuť, nebo ji přidejte do palačinek a muffinů. V případě, že se jedná o větší množství, slupku naporcujte do igelitových sáčků a dejte ji zmrazit. Každá dávka vlákniny, která je v ní ukrytá, se v zimě počítá. Pokud místo v mrazáku nemáte, jsou tu i jiné možnosti, jak slupku zpracovat.

Pečené proužky – chipsy

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a rozložte na něj slupky obalené ve směsi skořice a cukru (lze přidat i trochu rozpuštěného másla). Pečte, dokud slupky nejsou křupavé (trvá to asi půl hodiny), během pečení je několikrát promíchejte, aby byly dozlatova z obou stran (1).

Čaj s medem a citronem

Slupky ze dvou – tří jablek vložte do hrnce a zalijte je třemi šálky vody. Přidejte tyčinku skořice a dva hřebíčky, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Následně čaj sceďte a dochuťte medem a citronem (1).

Jablečný prášek nejen na dezerty

Jablečné slupky rozložte do sušičky a sušte, dokud při ohnutí neprasknou. Pak je rozmixujte v mlýnku na kávu nebo mixéru. Získaný jablečný prášek později uplatníte jako posypku na palačinky, ovesné kaše nebo muffiny (1).

Jablečný ocet

Slupky pokrájejte na menší kousky (potřebujete zhruba 400 gramů) a najděte si větší sterilizovanou sklenici. Převařte litr vody, rozpusťte v něm 0,5 kilogramu cukru a roztokem slupky zalijte. Hrdlo sklenice zakryjte plátýnkem (ocet musí dýchat) a upevněte jej gumičkou. Sklenici umístěte na světlé místo při pokojové teplotě. Po následujících 10 dní aspoň jednou denně promíchejte čistou lžící, ocet přeceďte do jiné čisté láhve, hrdlo znovu zakryjte plátnem a svůj budoucí výtvor nechte další 3 týdny stát – v temnu. Hotový ocet opětovně přeceďte a zazátkujte (2).

Čisticí prostředek do kuchyně

Jablečné slupky společně s vodou přiveďte k varu a nechte probublávat asi 30 minut. Do vody se uvolní kyselina jablečná, která pomáhá odstraňovat skvrny z hliníkového nádobí. Pokud máte zašlé pánvičky nebo hrnce, můžete je s její pomocí dokonale vyčistit tak, že budou jako nové (1).

Zdroje: (1) názor autora, (2) www.theprairiehomestead.com/2015/02/how-to-make-apple-cider-vinegar.html 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat