Prostreno.cz

Veganské kosmetické produkty hýbou světem

Veganský krém, make-up nebo šampon? Co je v těchto produktech vlastně obsaženo a jaké to může mít účinky? Pojďme veganské kosmetice nahlédnout pod pokličku.

Veganství je životní styl a vlastně i filozofie spočívající v odmítnutí užívání zvířat k lidskému užitku jakožto surovin či výrobních jednotek. V praktické rovině se veganství projevuje zejména vyloučením živočišné potravy z jídelníčku, odmítáním testování na zvířatech i averzí k cirkusům (1). Tento životní styl ale hodně proniká i do krásy a kosmetiky.

Čísla mluví za vše

Trh s organickými a veganskými produkty v posledních čtyřech letech zaznamenal nárůst o 6,3 procenta (2), což samozřejmě nemůže být náhoda. Jsou tyto přípravky oproti těm klasickým a neveganským tolik jiné? Účinnější? Prostě lepší? „Určujícím atributem veganské péče o pleť je to, že je formulována bez jakýchkoli přísad živočišného původu a má certifikaci, jež zaručuje, že není testována na zvířatech,“ objasňuje australská specialistka kosmetické chemie Terri Vinson Jones (2). No dobře, ale co její účinky?

Síla přírody je mocná

Včelí vosk, kolagen, skvalen nebo lanolin. To jsou běžné ingredience běžných kosmetických zkrášlovatel. Jenže veganství jim odporuje, tak co ve veganských krémech, šamponech, mýdlech, sprchových gelech, make-upech a barvách na vlasy vlastně je, když ne tohle? „Jde o čistě přírodní alternativy, rostlinné složky a minerály, jako je například jojobový, kokosový a arganový olej, výtažek z heřmánku, aloe vera, zelený čaj a veganská kyselina hyaluronová,“ vyjmenovává australská zastánkyně naturopatie Michaela Sparrow. Díky této receptuře je veganská péče pro pleť velice šetrná, nevyvolává alergické reakce a podporuje celkové zdraví pleti. Zároveň zpomaluje tvorbu vrásek a přispívá k léčbě akné, neboť určité přírodní složky bývají vysoce aktivní. A poslední motivační důvod, proč tuhle kosmetiku používat – nezatěžuje životní prostředí, protože je v souladu s ekologickými a udržitelnými hodnotami.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Veganstv%C3%AD, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/vegan-skincare





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat