Prostreno.cz

I bramborou kaši můžete zmrazit

A zase vám ta bramborová kaše zbyla. Co s ní? Šetřete čas i peníze a šoupněte ji do mrazáku. Později jako když najdete!

Takový karbanátek, smažený řízek nebo rybí filet s bramborovou kaší do české kuchyně patří asi stejně jako tolik oblíbená svíčková omáčka. Bohužel, někdy člověk neodhadne apetit strávníků a množství brambor, které do hladké kaše s máslem použít. Proto se stává, že zmíněná stálice v přílohách zůstává v hrnci. Rozhodně ji nevyhazujte, použít ji lze i později, třeba do bramborových placek. Ale než bramborovou kaši zmrazíte, řiďte se osvědčenými radami.

Cokoli horkého do mrazáku nepatří

Nejprve se musíte ujistit, že vaše brambory mají pokojovou teplotu. Nepřítelem zmrazování jakýchkoli potravin je kondenzace. Vložením horkého jídla přímo do mrazničky se vytvoří ledové krystalky a vinou vyšší teploty mrazák zvýší svůj výkon. Přeskočení tohoto kroku skutečně není možné.

Pokud máte času nazbyt, klidně kaši nechte vychladnout přímo v hrnci. V opačném případě vyložte vyšší pečicí plech plastovou fólií, kaši rozetřete do rovnoměrné vrstvy a chviličku počkejte. Jakmile brambory vychladnou, můžete je přemístit do vámi preferované skladovací nádoby či znovu uzavíratelného plastového sáčku. Sáček naplňte asi do 3/4 bramborovou kaší a poté jej téměř celý uzavřete (nechte malý otvor pro únik vzduchu).

S uskladněním pomůže plech

Umístěte sáček na pracovní desku a opět opatrně rozložte bramborovou kaši do ploché, rovnoměrné vrstvy, dokud nezůstanou žádné vzduchové kapsy. Následně sáček můžete utěsnit. Doporučujeme položit jej naplocho na plech a poté zmrazit do zpevnění, což trvá asi hodinu.

V případě, že zatoužíte bramborovou kaši skladovat na jednotlivé porce, využijte silikonové formičky. Jednoduše naplňte každou část bramborovou kaší, formičku přikryjte sáčkem a vložte do mrazáku, dokud neztuhne. Tam vydrží maximálně čtyři týdny. I když totiž uděláte všechna nezbytná opatření k ochraně bramborové kaše před mrazem, vysoká hladina tekutiny v misce způsobí, že se ledové krystalky přece jen vytvoří. Z tohoto důvodu byste měli zmrazené řízky ke kaši rozmrazit a sníst – do měsíce.

Jak ohřát zmrazenou bramborovou kaši

Nejjednodušší, ale časově nejnáročnější metoda je vyndání bramborové kaše z mrazáku a její přemístění do lednice, a to zhruba den, dva před konzumací. Další technika s malým úsilím, která je o něco rychlejší, je vložení do hrnce s troškou vody nebo mléka. Ohřívejte při nižší teplotě a ihned podávejte.

Zdroje: názor autora - celý článek






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat