Prostreno.cz

Pozor na rostliny, které jsou pro domácí mazlíčky toxické

Lilie, rebarbora, hortenzie nebo oblíbený tulipán. Tyto květiny jsou pro psy i kočky vážně nebezpečné! Jak jim mohou ublížit?

Pokud jde o to, co může našim milovaným domácím mazlíčkům způsobit otravu, většinou se hovoří o potravinách. Riziko zdravotních potíží hrozí po požití čokolády, cibule, česneku, hroznového vína, rozinek, avokáda a ořechů, zejména těch makadamových. Ovšem nebezpečí číhá i jinde. I některé rostliny bývají pro čtyřnohé chlupáče doslova toxické! Víte, které to jsou?

Lilie jako smrtící krása

Lilie jsou bezpochyby nádherné květiny, ale jestli vlastníte kočku, raději tuto živou dekoraci oželte. Všechny její části jsou pro kočkovité šelmy extrémně toxické, a to včetně květů, stonků, a dokonce i pylu (1). Zvířata, která s ní přijdou do kontaktu, mohou vykazovat typické známky otravy, jako je zvracení, nechutenství, otok v obličejové oblasti, dehydratace a v nejhorším případě selhání ledvin.

I na rebarboru pozor

Stonky rebarbory mají kyselou chuť a poměrně vysoký podíl vitaminu C. Často se využívají při přípravě dezertů, povidel, kompotů a džemů, proto jsou v kuchyni vítané. Pro němé tváře ale představují hrozbu. Je to kvůli obsažené kyselině šťavelové, která je pro ně extrémně škodlivá (2).

Hortenzie také není žádné terno

Pro své krásné bohaté květenství hortenzie sluší každému květináči. V jejích květech, listech i stoncích se však ukrývá pro zvířata toxický kyanogenní glykosid (3), který může způsobit závažné gastrointestinální potíže.

Tulipán jako nepřítel

Tulipány jsou často spojovány s dokonalostí, láskou a romantikou, ale ještě to neznamená, že nemají svou temnou stránku. Zatímco okusování tulipánu psovi i kočce přivodí „jen“ velkou nevolnost, v případě ochutnání jeho cibule už to může mít mnohem scénář. I v ní se totiž nachází výše zmíněný kyanogenní glykosid (4).

Zdroje: (1) www.kb.rspca.org.au/knowledge-base/why-are-lilies-extremely-toxic-to-cats/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1439-0396.2012.01309.x, (3) www.thetortoisetable.org.uk/plant-database/viewplants/?plant=170&c=5, (4) www.houseofwellness.com.au/lifestyle/healthy-living/plants-toxic-pets





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat