Prostreno.cz

Rýžová voda pomáhá bojovat proti stárnutí a odstraňuje nečistoty

Rýžová voda je dobře střeženým tajemstvím krásy. Jak ji vyrobit a používat? Rýži zvolte v bio kvalitě a účinek vody podpořte kvašením!

Po staletí ji milují nejen ženy v Asii, zejména v Japonsku a Koreji. Rýžová voda je něco, co získáte namáčením nebo mytím rýže ve vodě, čímž se vytvoří mléčná tekutina, která je bohatá na živiny a minerály. Tento přírodní prostředek hydratuje pleť, působí jako zvlhčovač a pokožku zanechává vláčnou a hydratovanou. Také vyrovnává tón pleti, redukuje tmavé skvrny a jelikož je bohatý na antioxidanty, bojuje proti známkám stárnutí a zároveň odstraňuje nečistoty a přebytečný maz. Jak si ho vyrobit?

Rýžová voda krok za krokem

Připravte si ½ šálku nevařené rýže (nejlépe v bio kvalitě) a 2 šálky vody. Rýži dobře opláchněte pod tekoucí studenou vodou (v cedníku), zbavíte ji tak povrchových nečistot. Do misky s rýží přidejte vodu a celé to nechte 15 až 30 minut stát. Po uplynutí doby rýžovou vodu promíchejte a sceďte.

Pro další výhody také můžete zvolit fermentaci. Přecezenou rýžovou vodu dejte stranou na 24 až 48 hodin (důležitá je pokojová teplota). Fermentace zvyšuje její účinnost a nutriční obsah. A jak je to se skladováním? Po vykvašení rýžovou vodu přelijte do čisté vzduchotěsné nádoby a uložte do chladu. Nízká teplota ji udrží svěží, ale také prospěje vaší pokožce i vlasům (funguje jako přírodní kondicionér).

Jak se rýžová voda používá?

Rýžovou vodu používejte k tónování pleti. Naneste ji na obličej pomocí vatového tamponu, vyrovnáte pH pokožky. Nebo ji pasujte do role čisticího prostředku. Jemně třete obličej, abyste se zbavili zbytků make-upu a nečistot.

Budete-li chtít vytvořit hydratační pleťovou masku, zkombinujte rýžovou vodu s dalšími přírodními složkami, jako je med nebo gel z aloe vera. Směs rovnoměrně aplikujte na obličej, nechte působit 15 až 20 minut a poté opláchněte teplou vodou.

Pro zlepšení celkového zdraví pokožky je také důležité dostatečně pít, jíst vyváženou stravu, dodržovat spánkové návyky a pleti dopřát kvalitní noční regeneraci. Myslete především na hlavní a zásadní rozdíl mezi denním a nočním krémem. Ten noční je vždy výživnější. Pokud se namažete na noc, kůže se lépe regeneruje.

Zdroje: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.15099, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8231118/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat