Prostreno.cz

V letadle máte úplně jiné chutě

Suchý vzduch, nízký tlak i hluk motoru v pozadí. Tohle všechno snižuje citlivost chuťových pohárků, proto vám jídla podávaná v letadle prostě nebudou chutnat. Pro nápoje to platí zrovna tak!

Letíme na dovolenou – ten pocit, že se odtrhneme od každodenní rutiny, je vždy povzbudivý. Ale než se dostaneme na pláž, čeká nás často dlouhá cesta letadlem. A právě zde nastává překvapení – jídlo v letadle, tak často kritizované, málokdy splní naše chuťové očekávání. Proč tomu tak je? Výzkumy ukazují, že podmínky v kabině letadla mění náš vkus.

Úskalí ve vzduchu

Pokud jste někdy měli pocit, že jídlo v letadle prostě nechutná dobře, nejste sami. Jedním z hlavních viníků je suchý vzduch v kabině. Fraunhoferův institut pro stavební fyziku (1) zjistil, že suchost v kombinaci s nízkým tlakem vzduchu snižuje citlivost chuťových pohárků až o 30 procent.

K tomu všemu přidejme ještě hluk motoru a stísněné prostředí. British Airways na tomto základě vyvinuly jídlo, které má intenzivnější chutě, aby kompenzovaly tento smyslový deficit během letu. Nicméně, to, že se společnosti snaží přizpůsobit, ještě neznamená, že si jídlo vychutnáte tak intenzivně jako na zemi.

Alkohol a nápoje ve vzduchu

Mnoho lidí vítá let na dovolenou drinkem – šampaňské, víno nebo něco silnějšího. I zde dochází k posunu v chuti. Německý výzkum ukázal, že hlasitý zvuk motorů může ovlivnit vnímání chuti, vůně a dokonce i obsahu alkoholu v nápojích (2). Pokud vám tedy během letu nabídnou oblíbený drink, nemusí chutnat přesně tak, jak jste zvyklí.

K pokusu o zachování chuti nápojů se doporučuje použít špuntová sluchátka, což pomáhá eliminovat část zvukového znečištění a přináší tak lehkou úlevu chuťovým pohárkům.

Jak si užít jídlo v letadle

Britský experimentální psycholog Charles Spence z Oxfordské univerzity (3) navrhuje několik strategií pro lepší požitek z jídla ve vzduchu. Doporučuje především vyhýbat se sladkým, slaným a syceným nápojům. Ale má pro nás aspoň nějakou dobrou zprávu: zázvorové pivo. Toto nápoje nejenže jako jediné příliš nemění svou chuť, ale také zklidňuje žaludek, což může být přínosné pro nervózní cestující.

Co si vzít na památku

Kromě kulinářského závazku se v letadle potýkáme s dalšími faktory, které mohou snižovat náš zážitek. Suchý vzduch a nízký tlak nejsou jen hrozbou pro naše chuťové receptory, ale také zvyšují naši dehydrataci. Před letem a během něj se doporučuje pít více vody než obvykle, abychom udrželi hydrataci a snížili dopad letového prostředí na naše smysly.

Navíc, zatímco plastové příbory a stísněné prostory mohou působit antisociálně a nepohodlně, je dobré se pokusit najít si chvilku na relaxaci, snad při poslechu hudby, nebo sledování doneseného filmu. Užívejte si pohled z okénka, který je nezapomenutelný, a berte v potaz, že výlet do oblak nemusí být vždy gurmánským zážitkem.

Čas v letadle můžete brát jako čas pro sebe, relaxovat a těšit se na dobrodružství, která vás čekají po přistání. Ať už míříte na pláž, do hor nebo do ruchu zahraničních měst, tešte se na místní pochutiny, které čekají vaši pozornost daleko od hluku a suchosti kabiny.

Zdroje: (1) www.ibp.fraunhofer.de/en/press-media/research-in-focus/a-feast-for-research.html, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1878450X17300458, (3) www.nypost.com/2024/05/20/lifestyle/these-are-the-best-and-worst-foods-and-drinks-to-order-on-a-plane/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba