Prostreno.cz

Co je bazální metabolismus a jak mi pomůže při hubnutí?

Všimli jste si, že zatímco vy – obrazně řečeno – přiberete i po třech listech salátu, váš protějšek může na posezení spořádat půlky pečené kachny a na jeho váze se to nijak neprojeví? Na vině je z velké části bazální metabolismus.

Bazální metabolismus (BMR, Basal Metabolic Rate) je energie, kterou náš organismus spotřebuje za 24 hodin v naprosto klidovém stavu (ve spánku, za normální teploty) pro zajištění životně důležitých funkcí. Jakákoli činnost (mrkání, mluvení, chůze, jídlo, řešení matematické úlohy atd.) energetické nároky našeho těla zvyšují.

Každý jsme jiný

Každý člověk má hodnotu BMR odlišnou. Na internetu sice najdete bezpočet kalkulaček a návodů, jak si jej vypočítat, ty vám ale poskytují pouze velmi přibližné informace. Přesnou hodnotu vašeho bazálního metabolismu může stanovit pouze odborník na speciálním pracovišti.
Na náš bazální metabolismus má vliv řada faktorů – mimo jiné i naše stravovací návyky, stavba těla, stupeň nadváhy, případná nemoc nebo fyzická aktivita. Zjednodušeně řečeno – máte-li „vysportovanou“, svalnatou postavu, je váš BMR mnohem vyšší, než pokud byste byli obézní. Svalové buňky totiž spotřebují mnohem více energie než buňky tukové. (Čtěte také: Máte špeky v rodině? Prokletí lze zastavit!)

Bazální metabolismus se rovněž liší u žen a mužů – ženy mají díky většímu podílu tukové tkáně v organismu nižší BMR než muži. Hodnota BMR klesá s přibývajícím věkem, naopak některá onemocnění jej mohou zvýšit (jde ale o velmi nežádoucí zvýšení). Větší energetickou spotřebu mají také těhotné či kojící ženy, sportovci a těžce pracující.

Vzorec pro výpočet přibližné hodnoty BMR
BMR(ženy) = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) - (4,6756 × věk v letech)

Hladovění vše zhorší

Jestliže tedy bojujete s nadváhou, máte s největší pravděpodobností hodnotu bazálního metabolismu nízkou. Jak ji ale zvýšit? Především fyzickou aktivitou – jak již bylo řečeno, svalové buňky jsou energeticky náročné, spotřebují mnohem více energie než buňky tukové, a tak naše tělo bude k jejich výživě potřebovat mnohem více kalorií. Navíc samozřejmě pohybem zhubneme – díky fyzické aktivitě spálíme většinu tuků a náš organismus si nebude moci žádné uložit. (Čtěte také: Chcete zhubnout trvale? Naučte se správně jíst)

Poměrně rozšířenou chybou je přesvědčení, že budeme-li konzumovat pouze takové množství jídla, které energeticky pokryje hodnotu našeho BMR, zhubneme. Je nutné si uvědomit, že bazální metabolismus pokrývá opravdu jen ty základní potřeby našeho těla při naprostém klidu, takže jeho hodnota je velmi nízká a taková „dieta“ by byla spojena s velkým hladověním, které mimochodem hodnotu BMR ještě snižuje. Vaše tělo by se stejně zbavilo v první řadě svalové tkáně, a navíc by si v panice začalo ukládat do zásoby každou kalorii, kterou byste mu dopřáli (nemluvě o nepříjemných zdravotních důsledcích).

Na jídelníček s odborníkem

Chcete-li se tedy při hubnutí řídit bazálním metabolismem, musíte k němu rovněž přidat energii, potřebnou k vykonávání vaší běžné činnosti. Zastáváte manuální, nebo kancelářskou práci? Jezdíte do práce autem, nebo chodíte pěšky? Jak daleko to máte do supermarketu? Když přijdete domů, trávíte večery v klidu, nebo nějakou fyzickou aktivitou? Máte malé děti, okolo kterých celý den skáčete? Tyto a další otázky si musíte zodpovědět a teprve pak svůj energetický příjem náležitě upravit. I tak byste se ale měli poradit s odborníkem – navzdory nejrůznějším výpočtům budete bez pomoci vždycky pracovat pouze s přibližnými hodnotami. Ideálním způsobem, jak bazální metabolismus při hubnutí uplatnit (a nemuset vyhledat odbornou pomoc), tedy zůstává jeho zvyšování. A k tomu potřebujeme pohyb – stačit by mělo 40 minut třikrát týdně (ať už jízdy na kole, rotopedu, kolečkových bruslích nebo běhání).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat