Prostreno.cz

Zdravé ovoce a zelenina v zimě

Zima je pro organismus docela náročná, a tak je potřeba dodat mu energii a vitaminy. Jenže po jakých potravinách bychom měli sáhnout?

Citrusy

Jednak mají zrovna sezonu, jednak jsou plné vitaminu C. Například průměrně velký pomeranč obsahuje až 130 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu, který mimo jiné posiluje imunitu, pomáhá v boji proti rakovině, udržuje zdravé dásně a blahodárně působí na pokožku.

Papriky (především červené)

Ačkoli to málokdo ví, papriky jsou neuvěřitelně bohaté na vitaminy A a C. Navíc obsahují i celou řadu prospěšných látek, které dokážou pomoci v prevenci srdečních chorob nebo mozkové mrtvice.

Čerstvý špenát

Dnes dostanete čerstvý listový špenát v podstatě v každém supermarketu. Tak proč toho nevyužít? Obsahuje totiž spoustu vitaminu C, A a K, navíc i železo se spoustou dalších minerálů a vlákninu.

Rajčata

V našich zeměpisných šířkách nejsou mimo sezonu právě nejchutnější, ale nedá se jim upřít pozitivní vliv na náš organismus. Takže pokud si v obchodě vyhlédnete nějaká dobře (= zrale) vypadající rajčata, věřte, že svému tělu dodáte vitaminy A a C, ale také celou řadu antioxidantů, jež pomáhají mimo jiné v boji s rakovinou, a také se srdečními chorobami – snižují totiž cholesterol a krevní tlak.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat