Prostreno.cz

Potraviny pro váš mozek. Které ho dokáží pořádně nastartovat

Každý z nás už jistě zažil ten pocit, kdy se zdá, že máme v mozku úplně „vygumováno“, že nám to zkrátka nepálí tak jako kdysi a tak, jak bychom potřebovali. Možná děláme chybu v tom, že svému mozku nedopřáváme potřebné živiny.

Jak „nakopnout“ mozek, aby byl vždycky bystrý a pracoval naplno? Dopřejte mu trénink (křížovky, puzzle, kvízy, sudoku, ale i čtení a další aktivity), dostatek spánku (i mozek si potřebuje odpočinout), málo alkoholu (jeho škodlivé účinky při nadměrném pití na mozkové buňky byly prokázány) a prostředí bez nikotinu (zase o důvod víc, proč definitivně típnout cigaretu a vyhýbat se zakouřeným prostorám).

Zapomínat bychom ale neměli ani na tu správnou stravu, která mozku poskytne potřebné živiny. A na co bychom se měli v jídelníčku soustředit především?

Listová zelenina

Zelené listy (tedy ty jedlé) jsou pro náš mozek úplným pokladem. Například špenát, saláty, kapusta, ale také třeba brokolice obsahují spoustu vitaminu C a beta karotenu. Navíc jsou zdrojem folátů, které pomáhají zpracování informací v mozku a dobré paměti. Vidíte, nejen vaše štíhlá postava zeleninu v jídelníčku přivítá.

Ryby

Tohle není žádné velké překvapení. Především ty mastnější, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, našemu mozku prospívají. Patří k nim především losos, makrela nebo sardinky. Podle jedné studie se snižuje riziko problémů s pamětí až o 26 %, pokud si nějakou z těchto ryb dopřejete alespoň 3krát týdně. Mimochodem, my Češi nejsme v konzumaci ryb žádnými přeborníky, což je škoda, protože prospívají nejen mozku.

Vejce

Dříve proklínaná vajíčka se zase vrací na naše talíře. Ukazuje se totiž, že nám ve skutečnosti prospívají a jen opravdu málokomu škodí (při běžné konzumaci). A mozek je také využije. Jsou bohaté mimo jiné na železo, jež hraje důležitou roli v okysličování krve (a tedy i mozku), ale také vitamin B12, jehož nedostatek může vést ke ztrátě paměti a zmatenosti. Takže se napříště vejcím rozhodně nevyhýbejte!

Čokoláda

Náš mozek také rád mlsá, ne že ne! Tmavá, kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je bohatá na flavonoidy, které prospívají správné činnosti neuronů a zlepšují paměť. A navíc působí poměrně rychle – takže když potřebujete co nejdřív zvýšit „výkon“ mozku, dopřejte si kostičku nebo dvě.

Zelený čaj

Hydratace je základem pro drtivou většinu orgánů v našem těle, respektive pro jejich správnou funkci. Mozek samozřejmě nevyjímaje. Pokud hledáte vhodný nápoj přímo pro něj, sáhněte po zeleném čaji. Antioxidanty v něm obsažené snižují podle jedné ze studií riziko demence a obecně zvyšují naše mentální schopnosti. Tak proč toho nevyužít?





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat