Prostreno.cz

Nejdůležitější vitaminy a minerály pro mozek. Máte jich dost?

Abychom mohli svůj mozek využívat naplno, musíme mu dopřávat ty správné živiny. Které vitaminy a minerály mu prospívají nejvíce?

Vitamin B1 (neboli tiamin)

Vitaminy skupiny B jsou mozku prospěšné obecně. Tiamin hraje důležitou roli v přenášení nervových impulsů. Navíc jeho nedostatek dávají vědci do souvislosti s některými nemocemi mozku, včetně postižení paměti.

Vitamin B9 (čili kyselina listová)

Další vitamin ze skupiny B, který náš mozek rozhodně potřebuje. Svou roli hraje při tvorbě nervové tkáně. Také „B devítka“ je spojována s poruchami paměti, ale také s vývojovými potížemi mozku u dětí. Mimochodem, studie provedená u potkanů ukázala, že už 8 týdnů po podávání vitaminu B9 u nich došlo k jistému zlepšení paměti.

Vitamin C

Je velmi silným antioxidantem a pro mozek je klíčový. Hraje roli v syntéze dopaminu, ale navíc mozek chrání před oxidativním stresem.

Vápník

Patří k vůbec nejdůležitějším minerálům, které zajišťují zdravý a výkonný mozek. Uplatňuje se při předávání informací v mozku a v dalších důležitých procesech. Většina z nás svému tělu nedodává doporučené denní množství vápníku (závisí na věku a pohlaví), proto bychom měli zvážit doplňky stravy.

Hořčík

Také tento minerál pozitivně ovlivňuje naši paměť a napomáhá zdraví nervového systému. A tak jeho nedostatek může vést k nejrůznějším neurologickým obtížím. Mimochodem, hořčík a vápník je vhodné užívat v kombinaci – naše tělo pak oba minerály lépe zužitkuje.

Zinek

Ačkoli není přesně jasné, co všechno zinek v našem mozku ovlivňuje, vědci zjistili, že některé části tohoto orgánu obsahují poměrně vysoké hladiny zinku. Jeho nedostatek je spojován s nejrůznějšími neurologickými, ale i psychickými potížemi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat