Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Důvody, proč byste si měli dát žvýkačku

Zora Kocmanová více informací

Miluje dobré jídlo a svého kocourka. Nesnáší reklamy na zázračné hubnoucí přípravky. Ráda zútulňuje svůj byteček.

Zobrazit další články autorky

17. 10. 2019 | Zdraví a diety

Ačkoli není žvýkání žvýkačky považováno za kdovíjak slušnou činnost a v některých společenských situacích je dokonce činností nepřijatelnou, vědci mají jasno – žvýkačka nám prospívá!

Proč bychom si měli čas od času dopřát tuhle žvýkací dobrotu?

Pro své zuby

Žvýkačka bez cukru pomáhá v boji proti zubnímu kazu. Že to zní spíš jak z nějaké reklamy? Jenže tentokrát je to kupodivu pravda. A stomatologové to potvrzují. Žvýkání totiž zvyšuje obsah slin v ústní dutině, a tak pokud si po jídle zažvýkáte, snížíte riziko vzniku kazu. Ovšem pozor! V žádném případě žvýkačka nenahradí kartáček a pastu, které byste měli po jídle používat.

Pro psychickou pohodu

Žvýkání dokáže působit i na náš mozek. Pomáhá při nervozitě či úzkosti, zlepšuje soustředění a rychlost reakcí. Přitom ale nenarušuje naši schopnost soustředit se na činnost, kterou při žvýkání zároveň vykonáváme.

Pro lepší zažívání

Ano, i se zažíváním umí žvýkačka pomoci. Jednak – jak jsme již zmínili – při žvýkání stoupá produkce slin, a tak se zlepšuje trávení, jednak většina žvýkaček obsahuje xylitol, který zažívání rovněž umí pomoci (především pokud jej tělu dodáte těsně před a těsně po jídle).

Quinoa. Překvapivý spojenec v péči o vaši pleť

Citronový králík

Citronový králík

0 hlasů
2h a 20min 492 kJ 280 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Bílá zeleninová polévka

14 hlasů
35min 220kJ 60 Kč

Zeleninová polévka se smetanou.

Polévka z králíka

16 hlasů
1h a 35min 163kJ 85 Kč

Polévka z babiččiny kuchařky.