Prostreno.cz

Nejčastější důvody, proč máte zase tik v oku

Záškuby v očích vypadají trochu podivínsky, jen co je pravda. Hlavně je to krajně nepříjemná záležitost! Máte s nimi co dočinění? Víme, proč vás tělo takhle zlobí a co vám tím chce naznačit!

„Oční víčka jsou velice choulostivá a citlivá na různé typy efektů. Pokud jsou nervy ve svalech pod tlakem, způsobuje to záškuby,“ vysvětluje lékařka optometrie Hannah Yecheskel. Jde jim nějak předcházet? No jéje! Zaměřte se na tyto příčiny a máte vyhráno. Co tedy stojí za protivným cukáním?

Pijete příliš kávy

Častá touha po dopinku se vám může pěkně vymstít. Stimulační účinky kofeinu totiž ovlivňují tepovou frekvenci i metabolismus, což povzbuzuje také svaly - a právě ten oční je na kofein náchylný. Větší množství ho pěkně „roztančí“.

„Bohužel zatím neexistuje žádné specifické množství kofeinu, které se jednoznačně projeví škubáním v očích. Pokud tím trpíte často, bylo by na místě spotřebu výrazně omezit,“ říká zmíněná odbornice.

Máte napjaté nervy

Organismus reaguje na stres mnoha způsoby a oční vibrace jsou jedním z nich. Dalo by se říct, že je to vlastně výstražné znamení, když váš vnitřní systém už chronický stres nezvládá a volá o pomoc. To je názor Hannah Yecheskel, která doporučuje vyhýbat se extrémním situacím a blíže se seznámit s uklidňujícími metodami, jako je například jóga. Už si k ní sháníte potřebnou literaturu?

Jste alergičtí

Když máte na něco alergii, dochází ke zvýšené produkci hormonu histaminu. A tělo to buď přijme, nebo se začne bránit všemi dostupnými prostředky. Tik v oku může být jen začátek a signál, že se mu něco nelíbí. Pokračování bývá ve formě otoků, svědění, nebo dokonce intolerancí na histamin. Zvažte návštěvu alergologa. Pylová sezóna je sice pryč, ale to ještě neznamená, že vás nemůže dráždit prach či roztoči.

Dlouho ponocujete

Oční víčka patří mezi nejcitlivější místa vůbec. I ta nejmenší nevyváženost je může rychle rozhodit! A to včetně situace, že jste jim z nějakého důvodu nedopřáli, aby byla zavřená dostatečně dlouho. Chtějí vám za tuhle nespravedlnost vyčinit a záškuby se jeví jako dobrá výstraha. Zkuste si dnes jít lehnout o něco dříve a uvidíte, že bude líp.

Nosíte špatné brýle

Tiká vám oko při čtení nebo při práci na počítači? Je to známka toho, že zatěžované oční svaly už se nemohou na činnost soustředit. Není dobré odkládat návštěvu lékaře. Bez nového předpisu na brýle se nejspíš neobejdete. Přece nechcete, aby vám oko „skákalo“ třeba osm týdnů. Mimochodem, podle odborníků se to klidně může stát!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat