Prostreno.cz

Železník proti úpírům. Co je tahle bylinka vlastně zač?

Ochrana proti zlým silám a krvežíznivým upírům? Ano, železník existuje, akorát s tou jeho magickou silou je to trochu komplikovanější. Co všechno umí?

Upíří tematika nestárne a pořád láká. Sága jako Stmívání či taktéž velmi populární seriál Upíří deníky nepřestávají mít slušnou fanouškovskou základnu. Pokud patříte mezi obdivovatele druhého jmenovaného, nemohlo vám uniknout, že je v každém díle několikrát zmíněn železník neboli sporýš, který má působit proti upírům. Nebo aspoň ve zmiňovaném seriále se mu všichni se špičatými zuby obloukem vyhýbají. Opravdu má takovou moc? A kde vlastně roste?

Při sběru platila přísná pravidla

Kořeny sporýše lékařského (Verbena officinalis) vyzývali už druidové (keltští duchovní, kteří mezi lidmi měli výsadní postavení.), již v horkém srpnu sbírali bylinu v době, kdy „nesvítilo slunce ani měsíc“ (novoluní nebo období těsně před východem slunce).

Věřili totiž, že když se rostlinou pomažou, dosáhnou všeho, co budou chtít – vyléčí nemoci, navážou přátelství či předpoví budoucnost. Obecně se tak jednalo o oltářní a posvátnou rostlinu, která se zase v antické kultuře spojovala s diplomaty a vyslanci. A ona spojitost s upíry?

Jsem free, jsem na železníku!

Autoři seriálu se řídí myšlenkou, že pokud u sebe máte sporýš, vaši mysl nelze ovládnout. Železník se totiž dřív nosil na odvrácení kouzel a dlouhá léta se o něm tvrdilo, že zahání čarodějnice a odvrací zlé pohledy. Proto se bylina přidávala do koupele, nosila se jako amulet nebo se používala k vykuřování obydlí. Někde mezi tím tedy nejspíš vznikla domněnka, že když zahání čarodějnice, zahání i upíry.

To možná podpořil i fakt, že po vnitřním požití sporýše se prý dostaví pocit chladnokrevnosti a vnitřního klidu, který působí na ostatní naprosto přesvědčivě. Aspoň tak to popisuje Wolf-Dieter Storl ve své knize Magické rostliny Keltů. A k čemu všemu je železník dobrý pro současný svět?

Krocení pracovního stresu

Rostlina, která roste v především v jižní Evropě, tiší bolesti, křeče, pozitivně působí při vyčerpání, zažívací potíže, poruchách metabolismu, onemocněních dýchacích cest, taky upravuje nepravidelnou menstruaci. Jestli doopravdy zahání i upíry, budete muset vyzkoušet, až nějakého potkáte…





Celkem 14 komentářů

zuzka
02.02.2024
Odry
19.07.2023
tvd❤️
22.04.2023
hii
Paul Wesley
02.04.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat