Prostreno.cz

Geny a málo spánku nahrávají k ukládání tuků na břiše

Učiněná noční můra? Břišní tuk. Pokud ani vaše křivky nejsou podle představ, a proto se držíte zdravé výživy, máme špatnou zprávu. Větší objem pasu totiž vůbec nemusí souviset s jídlem! Co všechno je proti vám?

I když to žádná žena neslyší ráda, tuk je pro člověka nepostradatelný. Chrání orgány a obaluje klouby. Ať už jde o ten podkožní, který svůj nadbytek dává okatě najevo tím, že nedopnete kalhoty, nebo viscerální, co se ukrývá hluboko v dutině břišní. Jedno je ale jisté – všeho moc škodí!

Důsledky „jako víno“

Přebytek břišního tuku způsobuje vysoké hladiny cholesterolu a krevního tlaku, cukrovku, onemocnění srdce, mozkovou mrtvici, a dokonce vznik některých druhů rakoviny. To je názor americké kardioložky a zdravotní poradkyně pro ženy Holly S. Andersen. Víte, co je na tom úplně nejhorší? Omezení příjmu cukrů a pravidelný pohyb je sice dobrý krok v boji proti nadváze, ale žádná záruka úspěchu. Tohle všechno stojí v cestě!

1. Genetická výbava

Rodokmen toho o vás hodně prozradí. Pokud rodiče a prarodiče mají tělesné proporce tvaru jablka nebo hrušky, pravděpodobně máte v osudu stejné „dědictví“. Výše zmíněná odbornice říká, že ti, kteří jsou kvůli genům v kategorii „jablek“, to mají s hubnutím o něco složitější. Náročnější fyzická aktivita a přísná dieta je podle ní nutnost.

2. Spánkový deficit

Výsledky četných výzkumů ukazují, že spát méně než pět hodin úzce souvisí s nárůstem břišního tuku. Prsty v tom má evoluce!

Stále máme fyziologii jeskynního muže. Pokud spíme málo, náš metabolismus se zpomaluje a cítíme se bez energie. Dopink pak hledáme v nezdravé stravě. Je to vlastně pozůstatek našich předků, protože ti se vždycky přejídali z obav, že nebudou mít dostatek potravy,“ vysvětluje Holly S. Andersen. A kolik hodin jste dnes naspali vy? Vidíte, že z ponocování nic dobrého nekouká…

3. Příliš stresu

Lékaři varují, že nervozita vede k tloustnutí. Jak je to možné? Snadná rovnice. Když jste pod tlakem, vaše tělo doslova pumpuje hormon kortizol. Ten vás vlastně „navádí“, abyste dostali chuť na sladké a tučné pokrmy. Aby toho nebylo málo, kortizol také mění chemii organismu. Všemi silami brání spalování kalorií ze všech lahůdek, které jste ve stresu spořádali.

4. Diagnóza PCOS

Syndrom polycystických ovarií postihuje až dvacet procent žen v reprodukčním věku a je nejčastější příčinou neplodnosti. Nerovnováha v produkci mužských a ženských pohlavních hormonů má za následek přibývání na váze, a to zejména kolem středové oblasti. K dalším příznakům jsou nepravidelná menstruace, akné i nadměrné ochlupení. Tady je každá minuta drahá, je nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat