Prostreno.cz

Rychlá úleva od stresu. Víme, jak na to!

Znáte to – rozbuší se vám srdce, opotíte se, rozklepou se vám ruce a z nervozity byste si nejraději okousali nehty až k loktům. Jak si rychle pomoci, pokud akutní stres dosáhne takovéto úrovně? Máme pro vás 6 tipů.

Na uvolňující meditaci má málokdo z nás ve stresových situacích dostatek času, proto pro vás máme přehled činností, které vám dokáží ulevit už během 5 minut!

Zvyšte si tep příjemněji

Pohyb je jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak se dostat zpět do „klidového režimu“. Vyplavují se při něm totiž endorfiny a serotonin, tedy hormony, které dokáží okamžitě zlepšit náladu. Na 5 minut se proto věnujte jakékoli pohybové aktivitě (oběhněte blok, pod stolem přitahujte a napínejte nohy, doma na koberci udělejte pár sklapovaček, pusťte si oblíbený song a zatančete si… možností je bezpočet).

Spolehněte se na zvířátka

Domácí mazlíčci jsou skvělým prostředkem v boji proti stresu. A vůbec je nemusíte vlastnit! Prostě zasedněte k počítači, spusťte youtube a najděte si vtipná videa s kočičkami nebo pejsky. Za 5 minut se budete usmívat jak měsíček.

Přičichněte k pomeranči

Několik výzkumů prokázalo, že přivoníme-li k pomerančové kůže, dojde ke zklidnění a uvolnění. A tak 5 minut loupejte pomeranč a mněte kůru mezi prsty – tak, aby se zní uvolnilo co nejvíc vůně, kterou budete nasávat. Mimochodem, vyplatí se sáhnou to pomeranči v bio kvalitě, abyste se nemuseli trápit chemií, kterou je citrusová kůra ošetřena.

Soustřeďte se na dýchání

Že nemáte možnost ani koukat na videa, ani jít vyběhnout schody? Pak dýchejte! Na 5 minut zavřete oči a soustřeďte se na každý hluboký nádech i výdech. Takové dechové cvičení je skvělým prostředkem proti stresu!

Sáhněte po pastelkách

Přemýšleli jste, proč jsou poslední dobou knihkupectví zavalena omalovánkami pro dospělé? Protože jsou úžasným způsobem relaxace. Tak si také jedny pořiďte, a když bude potřeba, vezměte do ruky pastelky. Jen pozor, při téhle činnosti je snadné zapomenout, že jste měli jen 5 minut času…

Dostaňte to ze sebe

Dlouhou dobu zachováváte klidnou tvář a snažíte se, aby nikdo nepoznal, jak jste nervózní a ve stresu? Tak pokud se vám dostane luxusu samoty nebo okruhu lidí, mezi nimiž se cítíte bezpečně, negativní emoce ze sebe vypusťte! Zakřičte si, poplačte, do něčeho (nikoli do někoho) tlučte pěstmi. Možná to není právě „dospělá“ forma vyrovnání se se stresem, ale je účinná.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat