Prostreno.cz

Šťáva z aloe vera

Gel nebo šťáva z aloe vera? Tento zázrak nemusí být tak zdravý, jak si možná myslíte! Víte vůbec, co vlastně pijete? Vědci odhalili šokující věc!

Historie sukulentní rostliny aloe vera sahá téměř k počátkům egyptských časů. Pokud si o ní na internetu najdete několik desítek chvályhodných informací, dojdete k závěru, že nic zdravějšího už v podstatě neexistuje. Pomáhá totiž při hubnutí, trávení, buduje imunitu a pozitivně působí na desítky dalších věcí. Vážně?

Marketingový tah?

Když se redaktoři zdravotního portálu Shape zeptali známého newyorského biochemika, nutričního a výživového poradce Mike Roussella na účinky aloe vera, tak si tenhle odborník tiše vzdychnul. Podle něj totiž navzdory obrovskému marketingu konzumace „nejzdravější potraviny 21. století“ může vést k toxicitě organismu.

Faktory, které se nedají ovlivnit

Některé výzkumy na zvířatech jsou alarmující,“ apeluje vědec a odvolává se například na studii Národního toxikologického programu, během kterého byl extrakt z aloe vera (šťáva) podáván krysám. Po ukončení experimentu se prokázala karcinogenní aktivita u samců i samic, konkrétně šlo o nádory tlustého střeva. Máte se bát? Ještě zadržte.

Studie byla provedena na zvířatech. Co se týče lidského organismu, žádný důkaz o negativních účincích neexistuje – chybí dost informací. Taky se neví, jaký druh aloe byl ve studii použit. Způsob, jakým je aloe vera zpracovávána, může mít vliv na výskyt různých sloučenin, které se dostanou do těla. Původ a technologické postupy jsou tedy docela zásadní. Snad ale nebude tak nejhůř.

Kontrolovat, či nekontrolovat konzumaci?

Nutno podotknout, že v britské studii provedené v roce 2014 se po čtyřech týdnech užívání gelu (ne šťávy jako v prvním případě) zlepšil zdravotní stav u lidí se zánětlivým onemocněním střev.

Závěr je tedy takový, že jednoznačná odpověď na to, zda aloe škodí, nebo pomáhá, prozatím neexistuje. Dá se tedy pouze doporučit kontrolu etiket a původu gelu nebo šťávy, vyčkávání na další testy a rozbory a možná i poradu s lékařem, pokud aloe vera konzumujete každodenně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat