Prostreno.cz

Dobroty, které postaví vaše játra na nohy

Advent je v plném proudu a blíží se nám největší svátky roku. A to je období, kdy naše játra dostávají pořádně zabrat. Nejenže jim „posíláme“ tučná a nezdravá jídla, ale většina z nás zvýší i přísun alkoholu. A z toho tento orgán nemá zrovna radost. Jak mu pomoci?

Zkuste do svého svátečního jídelníčku „propašovat“ co nejvíc následujících potravin.

Česnek

Starý dobrý česnek nejenže aktivuje v játrech enzymy potřebné pro odbourávání toxinů, ale navíc působí i jako přirozený „čistič“ jater. Děkovat za to můžeme allicinu a argininu, dvěma mocným antioxidantům, jež česnek obsahuje.

Káva

Je to trochu záhada – vědci sice přišli na to, že dva šálky kávy denně dokáží snížit riziko některých vážných onemocnění jater, ale proč tomu tak je, zatím zůstává nejasné. Nicméně není třeba se příliš pídit po mechanismu účinku kávy, když víme, že funguje. Jen to s ní nepřežeňte!

Avokádo

Ještě jste tuhle exotickou plodinu stále nezařadili na talíř? Pak to udělejte! Kromě spousty pozitivních vlivů na náš organismus dokáže tahle superpotravina čistit játra. „Na vině“ je antioxidant glutathion, který chrání jaterní buňky před poškozením.

Kurkuma

Zdá se, že tohle koření dokáže prostě všechno. Ano, i prospívat játrům. Snižuje totiž míru poškození jater volnými radikály, kromě toho napomáhá tvorbě žluči a podporuje snazší trávení tuků.

Grapefruit

Citrusy mají v zimě sezónu, tak toho využijte! Nejenže obsahuje grapefruit spoustu vitaminu C, ale dodá našemu tělu i antioxidanty, které podporují vyplavení toxinů z organismu a zabraňují poškození buněk. Kromě toho obsahuje antioxidant naringenin, který játra chrání před některými nemocemi.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat