Prostreno.cz

Zdravé přírodní energy drinky. Co vás nakopne?

Únava je v předvánočním shonu standardní stav. Přemýšlíte, čím se povzbudit? Nic proti kupovaným energy nápojům, ale většina z nich je nacpaná umělými sladidly a cukrem. Naštěstí se dají nahradit!

Přírodní dopink? A proč vlastně ne. Nehrozí žádné vedlejší účinky, odpadá přítomnost chemických látek a navíc se jedná o podporu zdraví. O jakých „pohonných hmotách“ se tu bavíme?

Paulinie nápojná

Semena tohoto keře rostoucího ve Venezuele a Brazílii jsou známá pod názvem guarana. Jeden jejich gram odpovídá přibližně 40 miligramům kofeinu. Guarana je stimulant „jak vyšitý“. Snižuje únavu, udržuje pozornost a bdělost, zostřuje vnímání a stabilizuje krevní oběh. Bonus navíc?

Je výborným pomocníkem při hubnutí a tlumí menstruační bolesti. Na trhu je k dostání ve formě tobolek nebo stoprocentního prášku. A právě s ním si můžete připravit lahodný drink, který zahřeje a povzbudí tělo i mysl. Čajovou lžičku zalijte horkou vodou, přidejte trochu smetany a oslaďte medem. Znáte lepší spojení příjemného s užitečným?

Ženšen

Zázračná bylina, která si poradí s různými neduhy. Konkrétně kořen je považován za univerzální lék! Fascinující je, že ženšen se řídí tím, co tělo momentálně potřebuje. Člověka ve stresu uklidní a unaveného zase povzbudí. Kromě toho posiluje imunitu, což se hodí za všech okolností.

Stinná stránka této ohrožené rostliny? Poněkud vyšší cena. Na druhou stranu - kořen přežívá i sto let, proto se věří, že lidem zaručí dlouhověkost. To není úplně špatná investice!

Yerba maté

Nakopávač z drcených lístků cesmíny paraguayské – posvátné rostliny jihoamerických indiánů. Výraz „maté“ původně znamenal čaj, postupem času se však stal názvem tohoto konkrétního nápoje. Kromě energie z něj získáte i mnoho prospěšných látek. Jmenovitě křemík, draslík, selen, železo, mangan, dále antioxidanty, vitamíny a aminokyseliny. Čistí tělo od toxických látek a povzbuzuje látkovou výměnu.

Vidíte, tohle plechovka „energeťáku“ nesvede! To nejlepší na konec? V bylinkářství takový sypaný čaj seženete za pár kaček.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat