Prostreno.cz

S menopauzou může pomoci i strava. Co byste měla jíst?

Menopauza je v životě ženy významným milníkem. Ale mnohé ji vnímají jako určitého strašáka. Ano, přechod je spojený s určitými nepříjemnostmi, ale ty se dají zvládnout. Pomoci může i správně sestavený jídelníček.

S menopauzou jsou spojeny významné změny v našem organismu. Kvůli klesající hladině estrogenu se u žen zvyšuje riziko srdečních onemocnění a osteoporózy, některé studie poukazují i na zvýšené riziko rakoviny prsu. Přechod je pak spojován i s vyšším krevním tlakem nebo přibýváním na váze.

Pomoci v případě problémů dokáže hormonální substituční terapie, negativní dopady menopauzy lze však ovlivnit i výživou.

Úkol č. 1: Chránit zdraví kostí

Riziko osteoporózy snížíme, pokud budeme konzumovat dostatek vápníku a vitaminu D. Pokud se obáváte, že ve stravě nepřijímáte dostatečné množství těchto látek (a u většiny žen to bohužel platí), můžete samozřejmě sáhnout po potravinových doplňcích. Minimálně vápník si však jistě dokážete zajistit i správným výběrem jídla. Na svůj talíř tedy přidejte mléčné výrobky, ryby (například losos, ale také třeba sardinky), brokolici nebo tofu.

Úkol č. 2: Zvládnout změny nálady

Na změny nálad je řada žen zvyklá kvůli menstruačnímu cyklu. Ale s menopauzou se mohou častěji dostavit pocity úzkosti nebo deprese a výkyvy v náladách se zvládají hůře. Nicméně nepropadejte panice! V této oblasti vám může výrazně pomoci dostatek vitaminu B a omega-3 mastné kyseliny. A v kterých potravinách tyhle úžasné látky najdete? Na vitamin B jsou bohaté především obiloviny, libové maso, drůbež, játra nebo třeba luštěniny. Omega-3 mastné kyseliny pak najdete v mastnějších rybách (losos, tuňák, sardinky apod.) nebo třeba lněném semínku.

Úkol č. 3: Nepřibrat

Po menopauze má hodně žen potíže udržet si zdravou hmotnost. Ta přitom není spojena jen s dobrým pocitem z toho, jak vypadáme, případný růst kilogramů s sebou může nést zvýšené riziko srdečních chorob a některých typů rakoviny. A proti tomu je třeba se chránit. Měly bychom se proto zaměřit na příjem vlákniny – nejenže prospívá našemu trávicímu traktu, ale pomáhá snižovat cholesterol a jen tak po ní neztloustnete. Budete mít díky ní totiž mnohem déle pocit sytosti.





Celkem 4 komentářů

Také jsem byla optimista jako vy.Jenže...jsem po operaci další kyčle,operace je nyní rukou ( zmizely absolutně chrupavky palců y) o strašných bolestech raději nemluvím.Neudržím ani hrníček s kávou v jedné ruce.O talíři s obědem ani nemluvím.Před 10.lety jsem byla fit. Každý by měl mít vše s předstihem vědět,jak na tom bude.Všem držím palečky.
23.11.2020

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat