Prostreno.cz

Zdravotní problémy, které můžete svést na svoje mandle

Mandle? To jsou ty dvě kulaté boule v zadní části krku! Jak se jejich kondice projevuje na vašem zdraví? „Poděkujte“ jim třeba za chrápání!

Podle Americké národní knihovny medicíny krční mandle jsou součástí lymfatického systému, který pomáhá bojovat s infekcí. Vzhledem k tomu, že se nacházejí v zadní části krku, jsou často v roli první obranné linie proti napadení choroboplodných zárodků, jako jsou viry a bakterie, které vstupují do těla nosem nebo ústy. Dobrá, nebo špatná zpráva? No, jak se to vezme.

Něco jako filtr

V podstatě je to tedy tak, že vaše mandle jsou uzpůsobeny tomu, aby bránily zárodkům dostat se hlouběji do těla. Pokud tuto informaci slyšíte poprvé a máte z ní nefalšovanou radost, ještě zadržte. Pokud jsou mandle přepracované, mohou zastávat podpůrnou roli v několika dalších, méně příjemných záležitostech. Netrápí vás náhodou něco z tohoto seznamu?

Špatný dech

Zápach z úst? Nic nového pod sluncem. Podle Národního institutu zdraví polovina světové populace trpí zápachem z úst, přičemž 90 % případů je způsobeno problémy v ústech, jako je nedostatečná ústní hygiena nebo tok slin. Mandle pak plní funkci jakéhosi záchytného místa, na kterém se množí odumřelé buňky, hlen a bakterie. Tomu lze předejít důkladným čištěním zubů a kloktáním antiseptických vod, které tyto nečistoty mohou uvolnit.

Bolestivé polykání

Nepříjemný pocit cizího tělesa tam kdesi vzadu? Polykáte a připadá vám, že máte kolík v krku? Pak se jedná o tvrdé výrůstky na mandlích, kterým se říká kameny. Obvykle pomáhá energické kloktání slanou vodou, občas dokonce i kašel, nicméně často se stává, že si problém vyžádá laserové ošetření v částečné narkóze.

Chrápání

Podle Americké akademie ORL jsou zvětšené mandle příčinou chrápání. Jsou-li rozšířené, je omezen průchod vzduchu. (Podle statistik tímto jevem trpí čtyři ze stovky mužů středního věku a dvě ze stovky žen.)

Odborníci se shodují, že pokud chrápání není doprovázeno spánkovou apnoí, kdy je tělu odepřen kyslík v důsledku dechových pauz nebo ucpání dýchacích cest, dá se s ním naučit žít. A ona příčina zvětšení mandlí? Vrozené dispozice nebo chronické infekce. Platí proto, že v některých případech je nutné krční mandle odstranit. Které to jsou?

Opakované angíny, špatná funkce mandlí, trvalý zápach z úst, chronické záněty, výrazné dechové potíže, opakované krvácení z mandlí či nádory.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat