Prostreno.cz

Snížení příjmu sacharidů je zdraví prospěšné

Ať už se snažíte shodit nějaké to kilo nebo chcete žít zdravým životním stylem, měli byste se rozhodně zamyslet nad konzumací cukrů. Nejenže cukr přispívá k obezitě, ale také k onemocnění cukrovkou 2. typu. Zamyslete se nad tím, co během dne jíte, kde na vás číhá skrytý cukr a jak se mu efektivně vyhýbat.

Máme pro vás 7 kroků, jak dlouhodobě snížit příjem cukrů.

1. Zaměřte se na to, co pijete

K obědu si dáte colu a potom ještě dobrou kávičku? Tak pozor, zamyslete se nad tím, co během dne vlastně pijete. Pozor na všechny džusy, ochucené vody, limonády i na kávu. Dejte přednost čisté vodě nebo si ji ochuťte citronem a mátou. Udělejte si oblíbený čaj, v tom kvalitním vám cukr ani chybět nebude.

Pokud máte chuť na kávu, zamyslete se, jakou si objednáte. Nejlepší je samozřejmě černá bez cukru, případně s mlékem. Hlavně se vyhněte cukru, karamelovému či jinému sirupu a různým ochucujícím přípravkům.

2. Pozor na snídani

Ráno jsou sice cukry povolené, ale není cukr jako cukr. A také záleží na množství. Dejte si pozor na kupované müsli, polotovary ve formě ovesných či jiných kaší. Je to sice rychlá snídaně, kterou jen něčím zalijete a je hotovo, ale také obsahuje cukry a různá ochucovadla, emulgátory atd.

Pokud takové snídaně máte rádi, vůbec se jich nemusíte vzdát. Můžete si udělat domácí zapékané müsli, kaši z ovesných vloček s čerstvým ovocem a mnohé další. Možností je opravdu hodně, zaberou sice více času na přípravu, ale výsledek stojí za to. A hlavně víte přesně, co jíte.

3. Využijte koření

Cukr nepotřebujete, jen musíte vědět, čím ho nahradit. Balíček mleté skořice jistě doma máte. Jednoduchý pokus můžete provést například s kávou. Připravte si ji (s mlékem nebo bez) a posypte troškou skořice. Tak co, potřebujete ještě cukr? Skořice dodává pokrmům nasládlou chuť, proto se skvěle hodí do domácích müsli, ovesných kaší i ostatních nápojů.

4. Dresinky

Pozor na hotové dresinky, zálivky a omáčky. Nezapomínejte číst složení, většinou ukrývají zbytečné množství cukrů. Naučte se připravovat zálivky a omáčky doma. Receptů najdete nespočet a můžete si hlídat obsažené cukry, případně je vůbec nedoslazovat.

5. Dostatek spánku

Vědecké studie prokázaly, že pokud dospělý člověk spí méně než 7 hodin, jeho chuť na sladké je mnohem vyšší než u lidí, kteří spí déle. Takže ani kvalitní spánek nepodceňujte a dopřejte si minimálně sedm hodin ničím nerušeného spánku.

6. Vyčistěte si zuby

Odborníci doporučují si vyčistit zuby po snídani, obědě i večeři, a to ihned - bez otálení. Pokud si bezprostředně po jídle vyčistíme zuby, ošálíme tím chuťové pohárky a nebudou nás lákat na kostičku čokolády. Nemáte možnost si zuby vyčistit? Spolehněte se alespoň na žvýkačky.

7. Přizpůsobte si recepty

Ať už vaříte podle receptu z kuchařky nebo ho máte v hlavě, zamyslete se nad tím, jestli do pokrmu nedáváte zbytečně moc cukru. V některých dobrotách se dá nahradit alespoň zdravější variantou. Například palačinky nemusí plavat v sirupu a být namazané čokoládovou pomazánkou. Co takhle je doplnit ovocem a jogurtem nebo domácí marmeládou.

Sladit můžete také medem, který obsahuje více živin a je prospěšný zdraví (ale pozor na jeho vysokou energetickou hodnotu). Nebo v poslední době velmi oblíbenou stévií, kterou lze koupit v tabletkách či v tekutém stavu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat