Prostreno.cz

S dětskou obezitou zatočí obyčejné mléko

Plavková sezóna se blíží a hubnutí se jako tradičně skloňuje ve všech pádech. Jenže nadváha se zdaleka netýká už jen dospělých, ale bohužel i dětí a adolescentů. Odborníci však konečně objevili způsob, jak jí předejít!

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Tak nějak by se dal interpretovat nový poznatek, který se týká spotřeby mléka a výrobků z něj tvořených. Ačkoli v minulosti byly tyto suroviny v souvislosti se štíhlou linií naprosto zapovězeny, neboť jsou bohaté na tuky, nyní je vše úplně jinak!

Ani kapka nazmar

Na základě údajů a dlouhodobého pozorování 45 tisíc jedinců z řad mládeže vědci došli k jednoznačnému názoru, že pravidelná konzumace mléka snižuje riziko nadváhy v pozdějších letech o téměř 40 procent.

To však není všechno – každá dávka navíc prý hrozbu tloustnutí srazí o dalších 15 procent! Pokud si právě vyčítáte, že jste to s jogurty a sýry dodnes trochu zanedbávali, nezoufejte. I když je vezmete na milost až v dospělosti, budete v budoucnu sklízet ovoce!

Moderní elixír zdraví?

Výsledky dalšího průzkumu, tentokrát ze Švédska, prokázaly, že ženám jedna porce mléka denně sníží riziko obezity jako následek menopauzy o celých 30 procent. Zvláštní na tom je, že nikdo s určitostí nedokáže říct, proč tomu tak je.

„Přesný mechanismus působení proti obezitě není znám, ale vápník a proteiny, které jsou v mléčných výrobcích obsaženy, mohou mít rozhodující vliv,“ vysvětluje expert na výživu Ka He, který se na výzkumu podílel. Odborník také dodává, že právě proteiny zvyšují bazální metabolismus a podporují pocit sytosti.

Jenže pozor, ani muži nepřijdou zkrátka. Ten, který často nepohrdne sklenicí bílého zázraku, se údajně dožije vyššího věku. Alespoň takhle to hlásí výzkumníci – tentokrát z Francie. Podle nich je mléko užitečné v kterémkoli věku a bez ohledu na pohlaví.

Tak uvidíme, jak dlouho toto doporučení vydrží. Není to tak dávno, co lékaři tvrdili pravý opak!





Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat