Prostreno.cz

Volně žijící ryby vs. ryby ze sádek. Které jsou lepší?

Rybí maso je obecně považováno za zdravé. Kolik ho jíst a odkud ho brát? Rozdíl mezi volně žijícími rybami a těmi ze sádek je velký. Jaké variantě dáte přednost?

Maso z mořských ryb je prakticky jediným zdrojem polynenasycených omega-3 mastných kyselin, EPA a DHA a výrazným zdrojem jodu, čímž se oproti masu z hospodářských zvířat stává zdravotně přínosnější. Jedná se totiž o jedinou živočišnou bílkovinu, kde její příjem současně nezvyšuje příjem nasycených tuků. Jak doporučuje STOBklub, doporučené dávkování je asi 2-3 porce ryb jako hlavní jídlo týdně. A jakých ryb? Z čeho si vlastně vybírat??

Češi na ryby moc nejsou

Uvádí se, že i když jsou ryby velkým přínosem pro zdraví, nic se nemá přehánět a pestré složení stravy je základní požadavek na zdravou výživu. V každém případě však přispívají ke snižování rizika onemocnění kardiovaskulárního systému, a to zejména infarktu myokardu a aterosklerózy. Je ale fér uvést, že se pochopitelně nejedná jen o středomořské ryby. I kousky z českých chovů jsou zpravidla kvalitní, což však nic nemění na tom, že spotřeba ryb v Česku klesá.

Podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) se i přes nejrůznější programy na podporu konzumace ryb jejich spotřeba v roce 2016 snížila o dvě procenta na 5,3 kilogramu. Že by to způsobil podvědomý strach z rizik? I to je možné.

Klamavé tahy chovatelů i prodejců

Často totiž slýcháme, že co se týče ryb, tak jejich zdravotní benefity ještě stále převyšují negativa. Jaká konkrétně? Někteří odborníci upozorňují, že se v důsledku rozsáhlého znečištění vodních toků a oceánů dostávají v přírodě do ryb škodlivé toxiny jako rtuť, dioxiny a PCB (polychlorované bigenyly). Je tedy farmářství a chov v sádkách lepší, přátelštější variantou? Ne tak docela.

Rybí farmy mohou v podstatě způsobovat úbytek ryb, neboť asi tři kilogramy volně žijících ryb připadají na jeden kilogram ryb ze sádek. Je to způsobeno tím, že se jim podává krmení vyrobené právě z volně žijících ryb – například kusů, které jsou při lovu vyřazeny.

Není všechno zlato, co se třpytí

Kromě toho sádkové ryby dostávají antibiotika a barviva, aby měly větší velikost a lepší barvu, kterou by normálně získaly z přírodní stravy. Experti proto apelují na to, že ryby chované na farmách jsou nejen tučnější, ale obvykle v sobě mívají nižší množství mastných kyselin omega-3, díky kterým se doporučují jako pokrm číslo jedna. Tak teď si vyberte, která varianta je pro vás lepší…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat