Prostreno.cz

Oblíbené vonné esence mohou být i nebezpečné. Hlavně pro těhotné

Esenciální oleje jsou neodmyslitelnou součástí aromaterapie. Taky máte rádi, když se vzduch, voda nebo rovnou vaše pleť provoní třeba levandulí? Pak byste měli vědět, kdy jsou vonné esence nebezpečné!

Mnoho lidí se mylně domnívá, že éterický olej je směsí rostlinného extraktu a jiného druhu oleje. To je ale nesmysl. Podle americké Národní knihovny medicíny na pouhou jednu libru levandulového esenciálního oleje připadne 220 liber květů levandule. Ve skutečnosti se tak jedná o stoprocentní rostlinný extrakt, což znamená, že obsah těch malých, vonných lahviček je velmi koncentrovaný.

„Lidé mají tendenci si myslet, že jelikož jsou éterické oleje přírodní, jsou zákonitě i bezpečné, nicméně právě kvůli koncentrovanosti tomu tak není,“ říká americká doktorka a holistická léčitelka Rachel Carlton Abrams, která poukazuje na pět situací, kdy byste se měli éterickým olejům v rámci vlastní bezpečnosti vyhnout.

Máte citlivou pokožku

Oleje mohou způsobit vyrážky, pokud je nezředíte – a voda obvykle nestačí. Chcete-li bezpečně používat éterické oleje na kůži, je třeba je nejprve smíchat s jojobovým, olivovým, avokádovým či hroznovým olejem. Za dobrý poměr jsou považovány tři až pět kapek esenciálního oleje na jednu čajovou lžičku „příměsi“.

Velmi se hodí nějakou vaši oblíbenou vůni přidat i do domácích mýdel, šamponů a vodiček. Tam problém není, ale jinak nejdřív zkuste snášenlivost své pokožky na malém kousku kůže. Pokud se objeví vyrážka, lahvičku odložte. A v jakém případě lze olej nanášet přímo? Například při včelím bodnutí nebo popáleninách se konkrétně levandule neskutečně hodí.

Vaše sliznice jsou v ohrožení

„Jednou jsem měla pacientku, která zaslechla, že tea tree olej může být použit k léčbě kvasinkových infekcí. Tak do něj namočila tampon a zavedla ho dovnitř,“ vzpomíná Rachel Carlton Abrams s tím, že to s kvasinkovou infekcí nejen že nehnulo, ale pacientka měla silné pálení a zánět vulvy. Podle lékařů je používání olejíčků jakožto léků v podobných případech příliš riskantní. Myslete i na to, že nosní sliznice může být velmi citlivá na výrazné vůně. Pak můžete hovořit o alergii.

Nemáte dostatečné informace

Výše zmíněná odbornice říká, že studie jednoznačně potvrzují přínos některých olejů, jako například oreganového či tymiánového ve formě tobolek. Tyto druhy fungují podobně jako antibiotika nasazená v boji proti bakteriím, houbám či parazitům, neboť redukují přemnožené bakterie ve střevech. To je sice skvělá zpráva, ale podobně jako u antibiotik platí, že dochází k ničení i dobrých bakterií. Vždy se tedy informujte o vedlejších účincích.

Patříte ke světlým, bledým typům

Pihy, světlá, skoro až průhledná pleť? Zejména citrusové vůně jsou fototoxické, proto jí neudělají příliš dobře. Taková pokožka je citlivější na slunci, takže kdo plánuje delší pobyt venku, měl by na éterické oleje zapomenout – pokud se nechce spálit.

Pokud jste těhotná

Carlton Abrams znovu opakuje, že éterické oleje jsou velmi silné a je toho stále tolik, co o nich nevíme. Podle ní je vhodné vyhnout se jim v průběhu těhotenství, zvlášť to platí pro šalvěj, rozmarýn, tymián, jalovec, sladký fenykl či majoránku. Pleťová voda nebo koupelový produkt, který obsahuje silice, je obecně považován za bezpečný.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat