Prostreno.cz

Zakládání bylinkové zahrady. Jak na to?

Co by bylo vaření bez koření a bylin? Tyhle dvě radosti k sobě prostě patří. Naštěstí k pěstování voňavých bylinek nepotřebujete ani rozsáhlé vědomosti, ani spousty místa. Takhle si svoji vlastní bylinkovou zahrádku založíte velmi snadno – klidně i na balkoně.

Stačí malý „plácek“. Bylinky se dají pěstovat i na velmi malém prostoru. V podstatě k založení bylinkové zahrady stačí většinou i malá osevní plocha, přičemž často se používají přebudovaná květinová rabata (záhony). Ale i ti, kdo místo nemají, nemusejí truchlit. Důležitější je možná druh bylin, ne prostory…

Jen tak malý koutek mít…

Jakožto strukturní rostliny se hodí polokeře (levandule, tymián či šalvěj). Tyto druhy se skvěle hodí pro olemování bylinkových záhonů. Dobromysl, máta, meduňka či libeček se považují za hlavní byliny, jež by měly být vysazovány ve skupinách, a to alespoň po třech. Co se týče jednoletých či dvouletých druhů, majoránka, kmín, koriandr nebo hořčice se vysévají do řádků či ve skupinách.

Při zakládání zahrádky je nutné myslet především na to, že víceleté rostliny potřebují prostor pro nerušený vývoj. Platí i nepsané pravidlo, že jednoleté bylinky se vysévají mezi trvalky.

Když už se radujete z vlastního

V období růstu se bylinky podle potřeby zalévají, což asi není nutné dlouze rozebírat, nicméně často se zapomíná na to, že by se prostor v jejich okolí měl pravidelně zbavovat plevele.

Není od věci obstarat si organické hnojivo bez chemie. V případě, že se objeví škůdci, je nanejvýš vhodné taktéž používat prostředky výhradně biologické. Živočišné škůdce však lze sesbírávat i ručně. „Já to každý rok řeším tak, že do bylinkové zahrádky vysazuji hlávkový salát. Škůdci se soustředí na něj, načež já ho pak vyryji a okamžitě zlikviduji,“ přidává svůj tip čtenářka Miriam. Že na něco takového nemáte již zmíněný prostor? Vyzkoušejte spirálu.

Postavte z vápencových kamenů zídku ve tvaru spirály a jako substrát použijte hlinitopísčitou zeminu. Zajistíte tak na omezené ploše ideální podmínky pro mnoho rostlin. Pokud ani spirála „nedopadne“, můžete bylinky pěstovat ve kbelících nebo balkonových truhlících. Někomu se velmi osvědčují i obyčejné pytle od brambor. A co dalšího je potřeba?

V podstatě skoro nic. Slunná terasa nebo balkon otevřený na jih a ochrana před větrem. Jedinou podmínkou jsou dostatečně velké nádoby, přísun živin a zavlažování, přičemž pro začátečníky se podle pěstitelů nejvíc hodí rozmarýn, tymián a oregano.

Tip: Středomořské bylinky, jako například rozmarýn, je vhodné chránit před mrazem. Přes zimu by se měly nechat odpočívat ve světlé místnosti, kde nemrzne. Ale na to je teď spousta času. Přichází jaro, tak hurá na výsadby všeho druhu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat