Prostreno.cz

Po náročném dni si dejte zvlášť záležet, co si dáte večer na talíř

Ačkoli se říká, že člověk by neměl stres zahánět jídlem, existují jisté výjimky. To když si na talíř naložíte rozumnou porci toho správného jídla, které vám pomůže ulehčit od tíhy starostí. O jakých dobrotách mluvíme?

Tyhle pochoutky vám vrátí dobrou náladu!

Špenát

Zástupci listové zeleniny, jež se vyznačuje tmavě zelenou barvou (například zmíněný špenát, ale i některé druhy salátu apod.), obsahují vysokou hladinu kyseliny listové. A ta se ve výzkumech ukázala jako velmi účinný bojovník se stresem a špatnou náladou. Ovlivňuje totiž produkci hormonu dopaminu, který kromě jiného přispívá k potlačení příznaků stresu a splínů. A co na talíř k porci salátu?

Krůtí maso

Nejenže je dietní, ale navíc dodá vašemu tělu látku tryptofan. Ta často pomáhá usnout, ale navíc ovlivňuje i náladu. Stojí totiž za zvýšenou produkcí serotoninu, hormonu dobré nálady. Podle studie z roku 2006 jsou lidé, kteří si tryptofan dopřávají pravidelně, méně agresivní a také se méně často hádají. A co když není krůta po ruce?

Rybí maso

Především tučnější mořské ryby, jako je například tuňák, losos, sardinky nebo makrela, obsahují spoustu omega-3 mastných kyselin. A ty nejenže prospívají našemu srdci, cévám či mozku, ale také naší náladě. Dokonce si dokáží poradit i s úzkostí, což prokázala studie z roku 2011.

Celozrnné potraviny

Pokud byste raději sáhli po něčem sytějším, než je v prvním bodě zmíněný špenát či salát, pak si můžete na talíř naložit například celozrnné těstoviny nebo plátek celozrnného chleba. Zdá se totiž, že látky v nich obsažené stimulují produkci serotoninu. A ten pozitivně ovlivňuje naši náladu. Kromě toho vám celozrnné potraviny zabrání v přejídání (kterému ve stresu snadno podlehneme) – spolehlivě totiž zasytí, a tak nebudete hledat, co byste před spaním ještě slupli. Co když máte ale neodbytnou chuť na něco sladkého?

Hořká čokoláda

Malé mlsání dovoleno! Dopřejte si zákusek v podobě kostičky opravdu kvalitní tmavé čokolády, tedy té s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70 %). Nejenže potlačí produkci stresového hormonu kortizolu a probudí k životu endorfiny, ale antioxidanty, jež čokoláda obsahuje, přispívají k nižšímu krevnímu tlaku (který v době stresu lítá do nebes) a lepšímu krevnímu oběhu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat