Prostreno.cz

Nadýmání, zácpa i nechutenství. Žaludeční potíže lze vyřešit i bez léků

Bolí vás žaludek, trpíte nadýmáním, bojujete se zácpou či s pocitem nechutenství? To jsou neduhy, které občas postihnou každého. Bohužel! Naštěstí jsou tu babské rady, co vyřeší každou nepříznivou břišní situaci. Tyhle znáte?

Možná jste včera snědli něco špatného. Jenže za nevolnost může nést zodpovědnost i dlouhá jízda autem nebo stres. Na každý pád si s tím už nemusíte dělat hlavu. Manuál našich babiček vás dostane zpátky do formy! Co je třeba vyléčit?

Žaludeční bolesti

Není nad přírodní léčiva, souhlasíte? Konkrétně na tento druh bolestí zabírají borůvky. Protože pro čerstvé byste se museli vydat k pohádkovým dvanácti měsíčkům, směřujte své kroky do nejbližšího obchodu a sáhněte klidně po těch sušených. Stačí jich hrstku uvařit a rázem bude lépe. Za žádných okolností nevylévejte vodu, ve které se vařily – tu pro maximální efekt vypijte.

Zaručenou čajovou směsí, která je ihned k použití, je anýz smíchaný s fenyklem, mátou a koriandrem. Lžičku bylinek zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a louhujte deset minut.

Plynatost a nadýmání

Skvělým lékem je popíjení kmínového čaje. Půl lžičky drceného kmínu povařte ve čtvrtlitru vody a po scezení užívejte po doušcích.

Od plynatosti vám stoprocentně pomůže i vylouhovaná lžička anýzu spařená 200 mililitry horké vody. Nutno dodat, že odvar byste měli pít vždy teplý.

Nevolnost

Zapomeňte na prášky nacpané chemií. Zázvorový drink je přesně to, co potřebujete! Připravíte si ho tak, že odšťavíte jeden kousek čerstvého kořene a 250 gramů jablka. Získanou šťávu nalijte do sklenky a podle chuti zřeďte čistou vodou.

Průjem

K zastavení průjmu je výborným prostředkem najemno nastrouhaná mrkev. Použít však můžete také rozvařenou. Dobře vám udělá i 1/4 litru černého čaje, smíchaného s polovinou lžičky soli. Asi si na něm moc nepochutnáte, ale vězte, že když se překonáte, účinky se dostaví co nevidět.

Zácpa

Za lidový medikament platí sušené švestky. Ty se přes noc dají louhovat do studené vody, ráno ohřejí a i s vodou konzumují. Babičky by vám směle doporučily také jablečný kompot. Jejich zázračná receptura? Tři oloupaná a nakrájená jablka povařte do změknutí s několika hřebíčky, cukrem a špetkou skořice. Pokud si tuhle svačinku dopřejete večer, ráno po zácpě nebude ani stopy.

Obtíží vás zbaví také bazalkový nálev. Listy přelijte vařící vodou, nechte pár minut louhovat a je hotovo. Jeden šálek třikrát denně a jste jako rybičky.

Nechutenství

Tuhle patálii vyřeší rozmarýn. Respektive jeho nálev. Ten si dejte dvakrát za den a brzy vás přepadne mlsná. Chybu neuděláte ani tehdy, když rozmarýn vyměníte za meduňku. V obou případech bohatě postačí lžička bylinky na šálek vody.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat