Prostreno.cz

Jak zkontrolovat své zdraví pomocí obyčejné lžíce

Myslíte, že se těšíte pevnému zdraví a netrápí vás žádné potíže? Pak je všechno v nejlepším pořádku! Někdy ale bohužel dochází k ignorování jistých příznaků, které jsou důvodem pro návštěvu lékaře. Víte, jak si ověřit, zda byste k němu skutečně měli zajít? Vezměte si k ruce obyčejnou lžíci!

Ano, čtete dobře. Obyčejná polévková lžíce může poskytnout základní diagnózu toho, co se děje uvnitř vašeho těla. K ní si přizvěte transparentní plastový sáček, svůj jazyk a popřípadě lampu (tedy dobré světlo). A co musíte udělat?

Nástroj nejen k nabírání potravy

Položte lžíci na jazyk a pár vteřin vyčkejte, až bude zcela mokrý a se slinami. Poté vložte lžíci do plastového sáčku a celý balíček umístěte pod jasné světlo. (Můžete jej položit pod stolní lampu nebo na slunce.) Teď nastává badatelská práce. Zkontrolujte lžíci a všímejte si skvrn, pak rozdělejte sáček a přičichněte. Je-li vše bez zápachu, vaše orgány jsou pravděpodobně ve formě. Pokud však vidíte něco, co se vám nezdá, možná je čas na návštěvu lékaře.

Ovoce či rybina? Dejte si pozor!

Jestli je vůně ovocná a sladce vonící, můžete mít cukrovku. Pokud se totiž cukr v těle nezpracovává správně, organismus vydává ketony. Tyto ketony způsobují, že dech páchne po ovoci, a to bez ohledu na to, kolikrát či vyčistíte zuby nebo snad vykloktáte ústní dutinu. Akorát pozor, pokud jste právě na dietě s nízkým obsahem karbamidů, nebo si „frčíte“ na ketogenní stravě, nemusíte se bát. V takovém případě je ovocná vůně vedlejším příznakem, se kterým se setkává hodně lidí. A co když lžíce voní jako amoniak? Můžete mít potíže s ledvinami. Dech připomínající rybinu zase ukazuje na selhávání ledvin.

Pozor na plíce

Jakmile je ze lžíce cítit silný, hnilobný zápach, signalizuje to potíže s plícemi. Vyloženě se nabízí podezření na infekci plic, nebo dokonce rakovinu. Co se týče podivných skvrn, právě i ony diagnostikují aktuální zdravotní stav.

Lze se setkat s fialovými skvrnami – pak se jedná o vysokou hladinu cholesterolu nebo špatný krevní oběh. Můžete dokonce trpět i bronchitidou. (Když máte bronchitidu, ovlivní se účinnost kyslíku dodávaného do krevního oběhu. To může způsobit fialový nádech ve slinách.)

Žlutá a bílá se spojuje se štítnou žlázou

Žluté nebo bílé skvrny, společně s tlustým povlakem, taktéž poukazují na problémy se štítnou žlázou. Štítná žláza reguluje konverzi beta-karotenu na vitamin A v těle. Pokud dojde k problémům právě se žlázou, vznikne ve slinách karoten. A co znamenají bílé skvrny? Můžete mít infekci dýchacích cest. V podstatě ale existuje mnoho nemocí, které mohou vést ke vzniku bílých skvrn.

Objevit se ale mohou i skvrny oranžové barvy. Ty poukazují na selhávání ledvin. (Když člověk trpí onemocněním ledvin, ústní tkáně mohou být oranžové kvůli nánosům karotenu.) Vidíte na své lžíci něco takového? Ještě nepanikařte. To, jestli trpíte nějakou nemocí, konzultujte s lékařem. Diagnózu s konečnou platností potvrdí pouze on.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat