Prostreno.cz

Léčivá síla bylinek. Co dokáže andělika, jitrocel a ostropestřec?

Už naše prababičky říkávaly, že není bylina, aby na něco nebyla. A měly pravdu! Jaká konkrétní posiluje nervy, zatočí s kašlem a vyčistí krev? Nahlédněte s námi do přírodní lékárny plné vzácných pokladů!

Na březích potoků, v nížinách i na loukách roste celá řada dostupných léků, které vám pomohou zatočit s kdejakým zdravotním problémem. Než přijde čas a všechny zázračné bylinky vykouknou a vykvetou, oprašte si vědomosti o jejich léčivých schopnostech. Ať potom víte, na co se při sběru zaměřit!

Andělika lékařská k posílení nervů

Věděli jste, že se řadí k nejcennějším rostlinám? Bojuje totiž na mnoha frontách. Povzbuzuje činnost žaludku, posiluje nervy i cévy, je skvělým prostředkem na uklidnění srdce. Kromě toho pomáhá při zahlenění plic, astmatu, migrénách, střevní kolice, nadýmání, zimnici, revmatismu, nespavosti, chřipce, nachlazení a dokonce i zvracení.

Jitrocel kopinatý na průjem

Trápí vás vyrážky či vředy? Vsaďte na jitrocel a nebudete litovat. Vždyť jeho listy a semena se sbírala v Číně už před třemi tisíci lety! Co dalšího umí? Čistí krev, plíce a žaludek. Spolehlivě si poradí s průjmem, úplavicí, děložním krvácením, tuberkulózou, chronickým zánětem průdušek, hrtanu i ledvin.

Kozlík lékařský na hysterii

Možná ho znáte pod přezdívkou „valerián“. I jeho využití nezná hranic! Éterická silice v malých dávkách povzbuzuje centrální nervovou soustavu, ve větších naopak působí útlumově. Preparáty kozlíku se používají jako utišující prostředky, zejména při hysterii, bolestech hlavy a nespavosti. Zázračné schopnosti se potvrdily i při léčení křečí, hyperfunkce štítné žlázy, bušení srdce, cukrovky a zánětů očí.

Ostropestřec mariánský, přítel jater

Bylinka, která je přímo pohlazením pro játra, přijde vhod po nadměrné konzumaci alkoholu. Také vám hodně uleví, když se přejíte tučným jídlem či sladkostí. Semena značně podporují vylučování žluče, ochraňují organismus před toxickými vlivy a tím výrazně zlepšují celkový stav organismu.

Šalvěj lékařská pro otěhotnění

Listy fungují jako přírodní protizánětlivá dezinfekce, tekutý výtažek se zase využívá k povzbuzení nadledvin. Šalvěj působí močopudně, pozastavuje vylučování potu, zvyšuje tlak krve, má tonizující a uklidňující účinky. Je prevencí nádorů, hojí jizvy, posiluje kůži, čistí krev a pozor – vytváří příznivé podmínky pro oplodnění.

Třezalka tečkovaná dá vale zánětům

V lidové medicíně má stejnou popularitu jako heřmánek a máta. Usnadňuje léčení abscesů, infikovaných ran, popálenin druhého a třetího stupně, vředů, hnisavých zánětů, infekcí kůže, křečových žil a zánětů krku. Navíc zlepšuje trávení, snižuje horečku, ničí parazity a hodí se při depresivních stavech.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat