Prostreno.cz

Přírodní lékárna. Co dokáže kopřiva, levandule a jmelí

Taky se nemůžete dočkat, až oprášíte svůj proutěný košík a vyrazíte s ním na sběr bylinek? Vždyť je třeba doplnit zásoby a včas se přichystat na další, i když vzdálenou, zimu! Jaké poklady vám již v dubnu budou k dispozici a jaké potíže umí léčit?

Pokukujete po nové úrodě? V druhé půlce dubna můžete už pomalu vyhlížet čtyři zástupce bylinkové říše, které by byl hřích nechat ležet ladem. Mají totiž prokazatelné léčivé schopnosti! O kterých je řeč?

Bez černý nejen pro pročištění

Tento dřevokeř z čeledi zimolezovitých lze sice řadit mezi plevele, ale to ještě neznamená, že bychom se na něj měli dívat skrz prsty. Právě naopak! Jeho plody pročišťují, odstraňují z organismu exogenní toxiny i škodlivé produkty látkové přeměny, mají protirevmatické a protizánětlivé schopnosti. Použít se dají při neuróze, zánětech žaludku, jaterních potížích, zácpě i močových kamenech. Květy bojují proti rýmě, astmatu, zvýšené teplotě a ledvinových onemocnění. Listy zase vyřeší záněty spojivek, krku i dutiny ústní. Co si přát víc?

Kopřiva dvoudomá, spása jater

Pro jednoho plevel, pro jiného zázrak. Kopřiva obsahuje mikroelementy (vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík, jód, křemík) a vitaminy (A, C, B2, K1). V čem vám prospěje? Očistí tělo od usazenin kyseliny močové, odvádí žlučové nečistoty, posiluje žaludek a zlepšuje činnost jater. Také zvyšuje produkci červených krvinek a hemoglobinu. Hodí se při léčení anemie, křivice, celkového vyčerpání, kožních vyrážek, zánětů kloubů i kůže, žloutenky, žaludečních vředů, průjmu i nadýmání. Takže nekosit jako nezvaného hosta!

Co na snížení krevního tlaku? Jmelí bílé

K léčivým účelům se používá nať (plody jsou škodlivé a lze je používat pouze zevně). Pokud si na něj brousíte zuby, tuto parazitující rostlinu trhejte ideálně z dubu, topolu a břízy, neboť na těchto stromech dosahuje nejsilnějších účinků. Jmelí snižuje tlak krve, posiluje činnost žláz s vnitřní sekrecí, prospívá krevnímu oběhu, reguluje látkovou přeměnu a má celkově posilující vliv.

Levandule lékařská. Brání nadýmání!

Typicky osobitá vůně v kombinaci s hořkou a štiplavou chutí. Kdo by neznal levanduli! Ovšem víte, co všechno umí? Květy mají antiseptické, znecitlivující a protirevmatické vlastnosti. Zabraňují nadýmání a bolestem břicha způsobeným nahromaděním plynů. Rovněž podporují vylučování trávicích šťáv a peristaltické pohyby střev. Při zevním použití dochází k regulaci nervové soustavy a ve formě obkladu funguje jako prášek proti bolesti. A ta vůně…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat