Prostreno.cz

Zelí hravě zatočí s mnoha zdravotními neduhy

Že se různá onemocnění dají kurýrovat bylinkami, to je běžná praxe. Jenže s bezpočtem neduh dokáže zatočit i zelenina! Vězte, že obyčejné zelí má takové schopnosti, které pro vás budou novinkou a zároveň i šokem. Proč by vám doma nemělo chybět?

Košťálová zelenina příbuzná kapustě je tak trochu opomíjenou surovinou. A je to chyba! Vždyť lidová medicína jí věnuje zvláštní pozornost už pěknou řádku let. Hodí se k vnitřnímu i vnějšímu použití, léčivé vlastnosti má zelí čerstvé, vařené i kysané a hlavně – je to ideální přírodní lék, na který jen tak nenarazíte. Kdy přijde vhod?

Akné

Na postižená místa přikládejte listy a jako doplňující prostředek pijte šťávu z kysaného zelí.

Anemie

Co by vám předepsal nejeden lékař? Popíjet jednu až dvě sklenice šťávy ze syrového kousku - denně. Má to prokazatelné výsledky!

Angína

Listy zelí fungují jako skvělý noční obklad. Utišují bolesti a pomáhají při detoxikaci vylučováním jedů z organismu. „Zelný nektar“ je účinné kloktadlo, které má čisticí, hojivé a zacelující účinky.

Bederní bolesti

Přikládejte tři vrstvy z listů na čtyři hodiny nebo na celou noc. V kúře pokračujte, dokud nedojde k výraznému zlepšení. Nebude to dlouho trvat…

Bodnutí hmyzem

Jakmile jste „napadeni“, zasažené místo potřete listem a pro jistotu z něj udělejte ještě „náplast“. Může to vypadat trochu divně, ale je to skvělá první pomoc.

Bolest hlavy, migréna

Kam se hrabou chemická léčiva! Až to na vás zase přijde, na krk i čelo aplikujte kousek zelí.

Deprese

Dvě sklenice šťávy ze zelí působí jako antidepresivum. Dopřejte se medikament ráno i večer a chmury si na vás nepřijdou!

Ekzémy

Máte-li kožní potíže, vsaďte na zelí. Celý měsíc si přikládejte obklady na hodinu denně. Pokud je ekzém suchý, je třeba každý list před použitím potřít olejem.

Hluchota

Šťáva smíchaná s citronem v poměru 1 : 1 je výborný prostředek proti nedoslýchavosti. Směs se kape přímo do ucha a podle starých babských rad funguje na výbornou.

Kožní opary

Teď už víte, co si na ty „prevíty“ přikládat. O důvod víc, proč doběhnout do obchodu pro pěkně velkou hlávku!

Křečové žíly, záněty tepen

Zelné obklady snižují také překrvení. Týká se to rovněž těžkých nohou a zsinalosti kůže. Na noc aplikujte tři vrstvy listů na plochu větších, než zabírají obtíže. Zakryjte vatou, lehce převažte a nechte působit. Zábal aktivuje krevní oběh, oživuje tkáně a čistí vlásečnice od odpadních substancí.

Nespavost

Tři listy přiložené na krk a v krajním případě i na nohy vám zajistí klidný spánek. Možná i hezké sny!

Pásový opar

Tohoto „nepřítele“ lze v počáteční fázi vyléčit během několika dní. Tři- až čtyřikrát denně ho překrývejte zelnými listy, minimálně na čtyři hodiny.

Rýma

Užívejte 1 lžíci sirupu třikrát denně do nálevu proti rýmě i kašli. Složení sirupu: 500 mililitrů šťávy z červeného zelí, 5 gramů šafránu, 250 gramů medu. Nechte přejít varem a je hotovo. Pomáhá i na alergickou sezónní rýmu!

Únava

Přírodních energetických drinků není nikdy dost. Jeden speciální koktejl se skládá ze zelné šťávy, citronu, petrželové nati a jednoho jablka. Prožeňte ingredience mixérem, dopřejte si doušek a hned máte dobité baterky.

Žaludeční vředy

Pijte dvě sklenice šťávy z čerstvého zelí vždy mezi jídly. A máte klid!

Zdroj: www.verywellifestyle.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat