Prostreno.cz

Výběr mořských ryb nepodceňujte. Pozor dejte hlavně na rtuť

V posledních letech ohrozily reputaci ryb jako zdravé potraviny obavy z jejich toxicity. Mořské ryby jsou přitom jedním z nejlepších přírodních zdrojů omega-3 mastných kyselin, které preventivně působí proti různým onemocněním. Některé druhy však obsahují vysoké množství rtuti a dalších jedů. Stojí ryby opravdu za to riziko?

Řada předních odborníků na zdraví dává rybám a mořským plodům zelenou, ovšem má to i svá „ale“. Studie zveřejněná v časopise Journal of the American Medical Association zkoumající bezpečnou konzumaci ryb potvrdila, že sní-li člověk jednu nebo dvě porce ryb týdně, snižuje se u něho hrozba smrtelné srdeční příhody o 36 % a celkové riziko úmrtí o 17 %. Autoři studie tvrdí, že prospěch z příjmu ryb převyšuje potenciální rizika.

Doporučení pro konzumaci ryb

Víte že…

Okoun barramundi je v Austrálii je považován za to nejlepší, co moře dokáže nabídnout, a je také označován jako „král ryb“.

Vybírejte druhy s nejvyšší koncentrací omega-3 mastných kyselin. V první desítce jsou losos, sleď, pstruh, sardinky, mečoun, cípal, úhoř, tuňák v konzervě a okoun barramundi.

Omezte nebo vyřaďte z jídelníčku ryby s vysokým obsahem rtuti. Obvykle jde o velké nebo dlouhověké druhy, které snědí množství jiných ryb. Patří k nim například tuňák, žralok, červenice atlantská a mečoun.

Děti do 12 let a ženy v plodném věku

Pro tuto skupinu se doporučuje přísun tučných ryb jednou za dva týdny, a to o velikosti porce 150g. Vyšší míra konzumace se nedoporučuje. Vybírejte si pouze kvalitní ryby z důvěryhodných zdrojů, vyhněte se druhům s vysokým obsahem rtuti.

Dospělé osoby

Tato většina může konzumovat ryby až dvakrát týdně v porci 150g, vyšší míra konzumace se taktéž nedoporučuje. Vyhněte se opět druhům s vysokým obsahem rtuti.

Jak je na tom český kapr?

Pokud konzumujete kapra jen na Vánoce, je to velká škoda. Tahle sladkovodní rybka je u nás snadno dostupná a hlavně máte jistotu kvality a čerstvosti. Kapr se řadí mezi středně tučné ryby, 100g obsahuje okolo 110 kcal, 18 g bílkovin a 5 g tuku. Dále obsahuje vitaminy A, C a vitaminy skupiny B. Z minerálů je významný obsah fosforu, draslíku, sodíku, vápníku a hořčíku. Tak co, vezmete kapra na milost?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat