Prostreno.cz

Potraviny plné antioxidantů

Jste často apatičtí? Máte pocit, že je váš život nudný a bez energie? Možná se potýkáte s nedostatkem antioxidantů ve svém těle. Jak a čím je doplnit? Tohle je 12 dostupných tipů!

Trocha vědecké přednášky neuškodí. Co je to antioxidant? Molekula, která zastavuje proces oxidace. (Oxidace je řetězová reakce v buňce, která nakonec vede k poškození nebo smrti buňky.) Jak ho do sebe dostat? Existují určité potraviny, které paří k mimořádně bohatým zdrojům antioxidantů. A nejlepší na tom je, že jsou běžné a snadno dostupné. Které kousky můžete zahrnout do svého jídelníčku defacto ihned?

Veselý citron

Toto žluté ovoce obsahuje vitamin C, který je významným zdrojem antioxidantů. Citron proto konzumujte, co nejčastěji to půjde.

Svůdné jahody

Jahody jsou výborným zdrojem vitaminu C, nevýhodou akorát je, že tělo si ho nemůže uložit do zásoby. Proto pokud chcete zůstat mladí, veselí a plní života, jezte jahody či citrony pravidelně.

Vynikající ořechy

Ořechy obsahují vitamin E. Narozdíl od vitaminu C může být éčko uložené ve vašem těle spolu s tukem (v játrech). Ořechy, mandle, vlašské ořechy, pistácie, pekanové ořechy a tak dále. Máte-li je rádi, budete žít o dva roky déle. Aspoň tak to tvrdí vědci.

Vážená brokolice

Brokolice má taktéž vysoký obsah vitaminu C, což ji řadí k dalším zdrojům potravin bohatých na množství antioxidantů. Spolu s céčkem vašemu tělu dodá ještě selen, který bojuje proti poškození buněk lidského těla.

Oblíbené vejce

Patří k symbolům Velikonoc, ale i zdraví. Je zásobárnou vitaminu E, který ukončuje proces oxidace. Pokud se bojíte cholesterolu, tak věřte, že jedno až dvě vejce denně nemají podle nejnovějších studií žádný negativní dopad na vaše zdraví.

Zdravé ryby

Vysoké množství selenu, tedy chemické látky, která pomáhá ušetřit buňky lidského těla od poškození v jakékoli formě, to jsou ryby. Zařadili jste je do svého jídelníčku?

Hnědá rýže

I když hnědá rýže není chutná třeba jako jahody či ořechy, vyniká četnými nutričními vlastnostmi. Najdete v ní třeba polyfenoly, což jsou silné sloučeniny, které pomáhají zastavit proces oxidace.

Rozpustilé brusinky

Brusinky jsou malé keře, které jsou známé pro svou vysokou antioxidační vlastnost. Aby ne. Díky flavonoidům zvyšují antioxidační aktivitu v těle.

Méně využívané fazole

Obsahují cystein, což je antioxidant, který pomáhá vypláchnout volné radikály z těla.

Sladký meloun

Meloun patří k létu asi jako zmrzlina. A to je dobře, neboť je zdrojem vitaminu C, antioxidantů a glutathionu, jež chrání buňky před toxiny.

Červené víno

Červené víno, připravené z tmavých hroznů, obsahuje polyfenoly. A ty, jak již bylo uvedeno, bojují proti oxidačnímu procesu lidského těla.

Zralé banány

Kdekdo vyhazuje příliš zralé banány do popelnice. Je zajímavé, že čím vyzrálejší banán, tím vyšší podíl antioxidantů obsahuje. Neplýtvejte cennými látkami!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat