Prostreno.cz

Přírodní antibiotika vhodná na jarní nachlazení

Jsou volně k dispozici a vždy po ruce. Řeč je o zázračných produktech přírody, které dokáží nahradit medikamenty z lékárny. Věřili byste, že s bacily si poradí skořice, tymián a šalvěj?

Jarní počasí bývá nevyzpytatelné. Přivodily vám změny teplot nachlazení a nebylo zbytí, než odevzdaně ulehnout do postele? Můžete se bránit. Pomoc hledejte v kuchyni, tam máte celý léčebný arzenál! Co vás určitě nenechá ve štychu?

Tymián obecný, čistič útrob

Možná ho máte v povědomí jako skvělého parťáka k masu i bramborám nebo jako součást paštik a nádivek. Na talíři však jeho schopnosti nekončí. Jedná se o jednu z nejběžnějších antibiotických bylin, která je v boji s bakteriemi naprostým přeborníkem. Tymián vymýtí veškeré parazity ze zažívacího traktu, vydezinfikuje střeva a je vhodným lékem při respiračních onemocněních. Zabojuje při astmatu a kašli a je velmi účinný jak v začátcích nemoci, tak i v jejím průběhu.

Šalvěj lékařská, voňavá dezinfekce

Zcela nenápadná bylinka platila v lékárničce našich babiček za nepostradatelného pomocníka. Léčivou částí jsou listy nebo nať bez dřevnatých dolních částí. Šalvěj obsahuje spoustu silic, je příjemně aromatická, má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Podporuje odkašlávání, zatočí s polypy i zánětem dásní. Využívá se při bolestech v krku, tedy především při angíně, ale zároveň je skvělou prevencí žaludečních vředů. Takové dva v jednom!

Skořice, koření s překvapivou silou

Skořicovník je strom, jehož kůru máte doma v kořence. I skořice likviduje některé bakterie a viry, se kterými si nebere servítky. Při chřipce, nachlazení i rýmě výrazně urychluje léčbu, pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru a při tom všem ještě svede vyléčit průjem. Jak si udělat léčivý čaj, který vás postaví na nohy?

Nic složitého, stačí přivést k varu 200 mililitrů vody, přidat dvě malé lžíce mleté skořice, směs po pár minutách sundat z plotny a nechat lehce zchladnout. Určitě vás bude zajímat, že tento nápoj napomáhá také hubnutí. Bude se tedy hodit i později, poté, co se uzdravíte.

Třapatka nachová, povzbuzovač imunity

Na úvod musíte zmínit, že třapatka je vhodná zejména jako preventivní opatření v době nachlazení a chřipek. Dokáže organismus ochránit a zároveň značně posiluje obranyschopnost. Pokud ji budete užívat během nemoci, nemá už takovou sílu. Rozhodně ale pomůže tělu lépe se vypořádat s infekcí, o tom není pochyb. I proto se doporučuje při chronických zánětech močového měchýře a ženských pohlavních orgánů.

Zdroj: www.firstaid.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat