Prostreno.cz

Jak můžete zabojovat proti sezonní alergii

Prohráváte válku s pyly na celé čáře? Zkuste změnit strategii. Hodně pomůže, když se budete pravidelně věnovat józe a do jídelníčku zařadíte probiotika. A proč okamžitě navýšit hladinu hořčíku?

Z odborného hlediska je alergie nepřiměřená reakce imunitního systému, která je způsobena nesprávnou aktivací protilátek na konkrétní dráždivou látku. Mezi nejčastější symptomy patálie, s níž má dle statistik co dočinění každý třetí našinec, patří zduření nosní sliznice, rýma a dušnost. Žádnou výjimkou nejsou ani otoky očí, bolesti hlavy, ekzémy či vyrážky. Víte o tom svoje, protože právě v tomto ročním období doslova trpíte? Pak by vám mohl pomoci krizový manuál. Co zmírní vaše alergické utrpení?

Jóga jako doporučovaná činnost

Když přijde řeč na to, jak zabojovat proti uvedenému nešvaru, i jógu lze považovat za spolehlivý způsob alternativní medicíny. Odborníci se na základě mnoha studií totiž domnívají, že tato aktivita příznivě ovlivňuje imunitní i nervový systém, přičemž člověku pomáhá správně dýchat. Čím častěji se prý budete józe věnovat, tím lépe zvládnete útoky všudypřítomných alergenů.

Probiotika. Těm se určitě nevyhýbejte

Úplně zjednodušeně by se dalo říct, že probiotika jsou přátelské bakterie, které napomáhají nejen trávení, ale posilují i celkovou obranyschopnost. Usídlují se totiž na stěnách tlustého střeva, kde produkují kyselinu mléčnou a další organické kyseliny, čímž chrání střevní sliznici před nákazami škodlivých bakteriálních kmenů. Co to má společného s tím, že smrkáte ostošest a nestíháte dokupovat papírové kapesníky? Vlastně všechno. Poznatky nedávného amerického průzkumu informují o tom, že lidé pravidelně konzumující probiotika jsou méně náchylní k alergiím i zánětům. Nezapomeňte si tedy z obchodu přinést jogurt, kefír nebo podmáslí.

Zaměřte se na hořčík

Tento minerál je často vnímán jako prostředek snižující hladiny stresového hormonu kortizolu, čímž prokazatelně zlepšuje náladu a „odhání“ úzkostné stavy. Jenže pozor, hořčík přijde k duhu i jinak! Závěry četných výzkumů se shodují v tom, že významně přispívá k uvolnění dýchacích cest a zároveň se podílí na detoxikaci. Denní doporučovaná dávka této živiny se pohybuje v rozmezí 150–300 mg. Odkud ji můžete čerpat? Naleznete ji v kapustě, rajčatech, červené řepě, brokolici, římském salátu, špenátu, avokádu, neslazeném kakaovém prášku, hořčičných semínkách, fenyklu a petrželi.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat