Prostreno.cz

Pískavice řecké seno: Léčivá bylinka i afrodiziakum

Pískavice řecké seno je bylinka využívaná odpradávna po celém světě. Díky svým léčivým vlastnostem je hojně používána v ájurvédské medicíně. Svoji oblibu si nachází u nás. Máme pro vás hned několik důvodů proč téhle bylince dát šanci.

Pískavice obsahuje železo, mangan, měď, hořčík, fosfor a vitamin B6. Listy a semena mají antimikrobiální, antioxidační, antidiabetické, protizánětlivé a antivirové účinky. V našich končinách se zmínky o pískavici datují již od roku 1889. Přinášíme vám několik důvodů, proč je tato bylinky oblíbená v celém světě.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Víte že…

Pískavice neboli řecké seno se odpradávna používala jako ženské afrodiziakum. Tak to přeci stojí za vyzkoušení.

Pískavice může být velmi přínosná pro lidi trpící cukrovkou. Má hypoglykemické vlastnosti a hraje klíčovou roli při zlepšování tolerance glukózy a snížení hladiny cukru v krvi.

Poznámka: Pokud berete léky na cukrovku, konzumaci pískavice konzultujte s lékařem. Kombinace léků a bylinky může vést k velmi nízké hladině cukru v krvi.

Podporuje tvorbu mateřského mléka

Semena a listy fungují jako vynikající galaktagogy, které stimulují produkci mateřského mléka. Navíc obsahuje hořčík a potřebné vitaminy, které celkově zvyšují kvalitu mateřského mléka a jsou důležité pro zdraví dítěte.

Snižuje cholesterol

Díky velkému množství rozpustné vlákniny pískavice snižuje hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (neboli „špatný“ cholesterol). Špatný cholesterol může způsobit zablokování krevních cév, což může vést k infarktu nebo mrtvici.

Pro zdravé srdce

Funguje doslova jako ředidlo krve, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které mohou zastavit průtok krve do srdce, plic a mozku. Navíc reguluje hladinu cukru v krvi a bojuje proti obezitě.

Léčí zácpu

Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny má pískavice blahodárný účinek také na naše střeva. Absorbuje vodu ve střevech a dodává stolici potřebný objem. To způsobuje kontrakce a pomáhá posunovat stolici ze střev a zmírnit zácpu.

Na bolestivé klouby

Bylinka je zvláště prospěšná při léčbě bolesti kloubů v důsledku artritidy. Obsahuje sloučeninu známou jako diosgenin, která napomáhá produkci kortizonu a dalších kortikosteroidů, jež pomáhají léčit bolest u artritidy. Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti také zmírňují bolest a zánět. Navíc obsažené živiny, jako je vápník, železo a fosfor, jsou velmi potřebné pro zdravé kosti a tkáně.

Posiluje imunitu

Antioxidační vlastnosti pomáhají bojovat proti chřipce a příznakům nachlazení. Pískavice má také silné antivirové, antibakteriální a jiné léčebné vlastnosti, které pomáhají zabíjet mikroorganismy, jež jsou zodpovědné za vaši nemoc.

Pro krásnou pokožku i vlasy

Antioxidační vlastnosti zabraňují poškození volnými radikály a tím zpomaluje stárnutí. Dále můžete pískavici použít při léčbě kožních problémů, jako jsou abscesy, popáleniny a ekzém. Díky bohatému obsahu bílkovin podporuje růst vlasů a obnovu vlasových folikul.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat