Prostreno.cz

Černý čaj v těhotenství můžete pít. Ale počítejte si šálky

Chcete popíjet svůj oblíbený černý čaj během celého těhotenství? Máte obavy ohledně možných vedlejších účinků? Oprávněně! Kolik šálků je ještě v normě a jaké množství ublíží plodu?

Občas je problematické vzdát se nějakého svého návyku, zvlášť když se týká oblíbeného nápoje. Proto se není co divit, když těhotná žena přemýšlí o nutnosti vynechat se svého denního režimu kávu nebo čaj. Obecně se tvrdí, že pokud se jedná o občasné zhřešení, tak to ničemu nevadí. Je to ale pravda?

Voňavá vzpruha i závislost

Čaj earl grey čaj je oblíbenou formou černého čaje, má výraznou, odvážnou, osvěžující a citrusovou chuť díky přídavku syntetického nebo přírodního bergamotového oleje. Obsah kofeinu v tomto typu čaje se liší v závislosti na výrobci, nicméně je srovnatelný s jinými černými čaji. Jeden šálek tak obsahuje něco mezi 55 až 90 miligramy kofeinu. (Odrůda bez kofeinu obsahuje asi 2 až 10 miligramů - na šálek).

Co se týče zdravotních přínosů, vyniká antioxidačními účinky, které pomáhají s volnými radikály, předchází vzniku rakoviny, podporuje imunitu. Pokud tedy máte chřipku či jste nachlazení, určitě uděláte dobře, když si dopřejete šálek čaje. Ale platí to i pro těhotné?

Proč počítat šálky?

Studie varují, že příliš mnoho jakéhokoli černého čaje (kvůli obsahu kofeinu) může vést k závažným vedlejším účinkům. Proto se doporučuje pouze mírná konzumace, zvlášť během gravidity. Otázkou je, co to vlastně je ta mírná konzumace. Udává se, že více než pět šálků denně může u dospělého člověka vyvolat negativní reakce. Nastávající a kojící matky by podle odborníků neměly vypít víc než dva šálky denně. V číslech to znamená zhruba 150 miligramů během 24 hodin. Pak už by plod mohl být v ohrožení. A jak obecně vypadá takové „předávkování čajem“?

Jenom já jsem letadlo!

Objevují se bolesti hlavy, nervozita, nespavost, podrážděnost, pálení žáhy, zmatenost, nepravidelná srdeční frekvence, třes či křeče. Podle všeho toto nepohodlí může vést i k emocionálním problémům. Vysoká konzumace čaje early grey v neposlední řadě způsobuje hypertenzi, zejména ve třetím trimestru těhotenství. Přechod na čaj bez kofeinu se tedy zdá jako mnohem lepší nápad, který vyloučí jakékoli problémy během očekávání.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat