Prostreno.cz

Těhotné ženy by si měly pravidelně dopřávat jahody

Není nic lepšího než čerstvé ovoce. V obchodech už se začínají prodávat první jahody a zanedlouho se jich dočkáme i na svých zahrádkách. Tyto drobné červené plody zvládnou ale mnohem víc, než jen potěšit mlsný jazýček. Jahody mají přímo impozantní množství příznivých účinků na naše zdraví, které vás rozhodně překvapí.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminů C a K, kyseliny listové, hořčíku, manganu a draslíku. Tyto plody mají relativně nízký obsah cukru a jsou dobrým zdrojem vlákniny. Dále obsahují významné množství fytonutrientů, flavonoidů a patří mezi ovoce s nejbohatším množstvím antioxidantů.

Proč si tuhle dobrotu dopřát pravidelně?

Reguluje krevní tlak

Jahody jsou přímo doporučovány pro lidi, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem. Pravidelná konzumace jahod pomáhá předcházet hypertenzi a udržuje zdravé hladiny kyslíku tím, že podporuje konzistentní průtok krve v celém těle.

Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob

Kombinace vlákniny, antioxidantů, fytonutrientů a vitaminů pomáhá vyrovnat hladinu cholesterolu v krvi a současně posílit srdeční sval. Snižuje riziko mrtvice a dalších kardiovaskulárních chorob.

Chrání pokožku

Antioxidanty obsažené v jahodách, včetně vitaminu C, zabraňují poškození pokožky působením volných radikálů. Navíc vitamin C přispívá k produkci kolagenu v kůži, která je potřebná pro udržení pružnosti a odolnosti pokožky. Jahody chrání pokožku i před škodlivým UV zářením a zpomalují stárnutí pleti.

Posiluje imunitu

Ve skutečnosti jen jedna porce jahod obsahuje 51,5 mg vitaminu C, což je polovina doporučené denní dávky. Vitamin C podporuje správnou funkci bílých krvinek tak, že mohou rychleji reagovat na infekce. Vitamin C pomáhá bojovat proti volným radikálům, které mohou způsobit poškození DNA.

Podporuje zdravý průběh těhotenství

Ženy, které jsou těhotné nebo se snaží otěhotnět, by neměly na jahody zapomínat. Jahody obsahují foláty, které jsou nezbytné pro správný vývoj mozku dítěte v raných fázích těhotenství. Navíc dostatečné množství kyseliny listové pomáhá snižovat riziko vrozených vad.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7401206/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat