Prostreno.cz

Netradiční přísady do kávy. Zkuste pampelišku nebo čekanku

Posílení imunity, zmírnění ledvinových potíží, celková detoxikace i prevence křečových žil. Opravdu vám tohle může zajistit obyčejná káva? Samozřejmě, tedy pokud se nebojíte jít proti proudu a přidáte do ní kousek přírody!

Vzpruha při únavě, podpora mozkové činnosti, zvýšení paměťových schopností i zlepšení nálady – to všechno vám poskytuje káva. Je tedy jasné, že černé zlato je neodmyslitelnou součástí každodenního života většiny populace. Myslíte, že se do kofeinového nápoje dá přidat jen mléko a cukr? Ale kdepak. K dispozici jsou hned tři přírodní ingredience, které ho obohatí o nesmírně prospěšné látky. Po čem se na procházce poohlédnout?

Smetanka lékařská, žlutý poklad

Pro někoho plevel, pro jiného jarní ozdoba polí a luk. Jedno je však jisté – tato nenápadná bylina je neuvěřitelnou studnicí zdraví. Sbírá se zejména kořen, jenž obsahuje hořčiny taraxacin a taraxacerin, fytosteroly, třísloviny, fytoncidy, živice a silice. Názvy vám zřejmě nic moc neřeknou, ale v medicíně se pampeliška celá léta používá k pročistění krve a snižování krevního tlaku. Pomáhá také při ledvinových kamenech, léčí játra, ledviny, močové cesty a dokonce i cukrovku. Jak tyhle benefity dostat do kávy?

Pro přípravu budete potřebovat důkladně omytý kořen, nakrájený na menší kousky. Ty následně opražte v troubě při teplotě 200 stupňů. Ve chvíli, kdy jsou všechny kusy suché a tvrdé, je umelte na kávovém mlýnku. Teď už jen zbývá nachystat si kávu, jak jste zvyklí. Ovšem s novou ingrediencí…

Čekanka obecná, modrý životabudič

Čekanka je u nás velmi známá a rozšířená bylina. I ona vám nabídne celou řadu blahodárných látek. Vhodná je při onemocnění trávicí soustavy, jater i zácpě. Také při ledvinových potížích, únavě, přepracování, kožních neduhách, jako jsou vyrážky a vředy. Je močopudná a čistí tělo od odpadních látek.

Na kávu opět využijte pouze kořeny. Omyjte je, osušte a nechte proschnout. Poté je rozdrťte a za stálého míchání na pánvi upražte. To je vše!

Dub, král stromů

Ještě se nelekejte, pro vaše účely jsou potřeba jen dubové plody – žaludy. I v nich číhá mnoho léčivých účinků, stejně jako v kůře. Působí protizánětlivě, využívají se jako prostředek proti křečovým žilám, nadměrnému pocení nohou, parodontóze, silné menstruaci i zánětech dutiny ústní. Rovněž posilují imunitní systém, žaludek a játra.

Plody vyloupejte, nasekejte a pražte na rozpálené pánvi. Před rozmixováním je nechte zchladnout. Stačí už jen drť přidat do kávy - a můžete si být jistí, že tohle „občerstvení“ bude originální každým coulem a určitě nezůstanete jen u jednoho šálku…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat