Prostreno.cz

Minerály našlapaný pampeliškový kořen pomáhá unaveným játrům

Pampeliška je úžasná bylinka, ze které využijete opravdu vše. Květy se hodí například na pampeliškový med, listy ozvláštní zeleninový salát a z tajemného kořene si můžete připravit zdraví prospěšný čaj. Znáte všechny účinky pampeliškového kořene?

Pampelišky jsou již po staletí používány v bylinném léčitelství, jsou účinné při léčbě řady onemocnění. Kořeny, listy i květy jsou jedlé a vysoce výživné. Tato bylina je bohatým zdrojem vitaminů A, C, D a B. Dokonce je bohatá na minerály, jako je zinek, železo, vápník, hořčík a draslík. Tato bylina je velmi všestranná a může být snadno začleněna do každodenní stravy.

Poznejte všechny výhody pampeliškového kořene.

Pomáhá při hubnutí

Obsažené fytochemikálie v pampeliška mají diuretické a laxativní vlastnosti, které pomáhají odplavit z organismu přebytečnou vodu a tím jsou prospěšné při redukci hmotnosti. Navíc je známo, že kořen pampelišky potlačuje chuť k jídlu a sám o sobě má velmi málo kalorií. Navíc díky svým diuretickým účinkům zmírňuje otoky dolních končetin.

Pro zdravá játra

Jaro je pro očistu těla, jako stvořené a i játra si zaslouží pořádný průplach. Kořen pampelišky pomáhá metabolizovat tuky nahromaděné v játrech a podporuje správnou funkci jater. Dále zvyšuje tok žluči a pomáhá detoxikovat játra.

Protirakovinné vlastnosti

V poslední době byl studován kořen pampelišky pro svůj potenciál v boji proti rakovině. Jeho antioxidační vlastnosti pomáhají tělu vyhnout se poškozením buněk volnými radikály.

Reguluje krevní tlak

Jako přírodní diuretikum zvyšuje frekvenci močení. Nadměrné močení pomáhá při uvolňování přebytečného sodíku bez ztráty draslíku (jak se vyskytuje u některých volně prodejných diuretik). Pampeliška je bohatá na vlákninu a draslík. Právě hladina draslíku pomáhá regulovat krevní tlak.

Zklidňuje trávicí systém

Pampeliškový kořen, listy a květy mohou být použity pro zlepšení trávicího systému. Tato bylina působí jako mírné projímadlo pro podporu trávení, stimulaci chuti k jídlu a přináší rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech.

Zlepšuje zdraví pokožky

Jistě si pamatujete, že když jste utrhli pampelišku, vytékala z ní bílá tekutina. Tato mléčně zbarvená tekutina je velmi prospěšná pro zdraví kůže, má baktericidní, insekticidní a fungicidní vlastnosti. Tato šťáva může být aplikována přímo na pokožku, tiší pocit svědění, léčí kožní onemocnění, ekzém a další kožní problémy. Díky svým vlastnostem, je také velmi účinná při léčbě akné.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5979456/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat